Израел отложи сухопътната операция в Газа

2
Властите призоваха жителите на анклава да се евакуират на юг
Властите призоваха жителите на анклава да се евакуират на юг Видео: NOVA

Властите призоваха жителите на анклава да се евакуират на юг

Напрежение около решението на Израел за сухопътна операция в Газа. На фона на размяната на удари с ракети и бомби между армията и „Хамас”, офанзивата на израелските сили изглежда неизбежна. Властите обаче обявиха, че нападението няма да е днес, и отправиха нов призив към цивилните в Ивицата Газа да се евакуират на юг.

Повече от седмица след безпрецедентната атака на „Хамас”, Израел продължава подготовката си за сухопътна операция в контролираната от групировката Ивица Газа. Офанзивата не се очаква да започне в неделния ден, по хуманитарни причини. Цивилните, които бяха призовани да се евакуират в южната част на анклава, разполагат с още малко време - между 10 и 13:00 часа днес, за да се изтеглят по определен маршрут.

Откакто Израел пусна листовките за евакуация сме подложени на стрес, особено през нощта. Не можем да си тръгнем. Казаха ни да отидем на юг, но натам няма транспорт. Улици са затворени, има задръстване. Някои коли бяха бомбардирани от въздушните удари”, заяви Фади Далул, жител на Газа, цитиран от NOVA.

Израелската армия е отложила мащабното си сухопътно нахлуване в ивицата Газа с няколко дни заради неблагоприятни климатични условия, твърди „Ню Йорк Таймс”. ООН разкритикува разпореждането на Израел за евакуация от района, в който живеят около 1 100 000 души и предупреди, че това ще доведе до хуманитарна катастрофа.

Междувременно, израелските удари по Газа продължиха през изминалата нощ. Не спират и ракетите, изстрелвани от „Хамас” срещу цели в Израел. Досега войната през последната седмица е отнела живота на над 3 500 души – 1300 в Израел и 2 200 в Газа. От ООН настояват да бъде осигурен хуманитарен достъп за доставяне на помощ за лишените от вода и ток палестинци. Световната здравна организация се противопостави на принудителната евакуация на болниците в северната част на Ивицата Газа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    до 4
    Ако можеха да ги унищожат, досега да са го направили. Сега въпросът е дали ще има повече Израел, че нещо не срещат подкрепа в света, да не кажа, че консолидираха целият арабски свят срещу себе си.
  • 2
    4
    Българин
    Жалко! Сега беше моментът да унищожат ВСИЧКИ палестински джихадохлебарки завинаги! Каквото повикало, такова се обадило!
  • -1
    3
    Ivan
    Ами,отлагат ,след като армията им е от хлапаци,с кьси блузки ,грим и дьлги маникюри,доста пропаднала армия,от сополанковци..изродена нация..
  • 0
    2
    от 1
    Поправка, вторият линк е : https://www.bbc.com/weather/map
  • 1
    1
    русенец
    Става все по-интересно. Първоначално казаха, че настъплението се отлага поради лошото и очакваното лошо време в следващите дни. https://www.bta.bg/bg/news/world/546089-izrael-e-otlozhil-suhopatnoto-si-nastaplenie-v-ivitsata-gaza-poradi-neblagopriya ... Информацията е от американски източници, цитирани от БТА. В момента температурата в района е 24-28 градуса и се очаква леко захлаждане чак следващата събота (https://www.bta.bg/bg/news/world/546089-izrael-e-otlozhil-suhopatnoto-si-nastaplenie-v-ivitsata-gaza-poradi-neblagopriya). Очевидно на евреите са им свили сармите. И как иначе, на целият свят му писна от тях!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари