Използват зайчета в клетки за просия в центъра на София

0
Подадени са 70 сигнала за нехуманна игра с милосърдието на хората
Подадени са 70 сигнала за нехуманна игра с милосърдието на хората Снимка: "Бъни Рескю България" / Фейсбук

Подадени са 70 сигнала за нехуманна игра с милосърдието на хората

Нехуманна игра с милосърдието на хората - затворени в малки клетки декоративни зайчета са използвани за просия в центъра на София.

Природозащитна организация сигнализира, че високите температури са пагубни за тези малки животни и те не трябва да бъдат оставяни на открито.

Казват, че вече са подали около 70 сигнала до институциите.

Сигнал за поредното зайче в завързана за колело клетка в центъра на София получиха днес доброволците от организацията "Бъни Рескю България".

Собственик на място не е открит, но пред зайчето беше оставена паничка за милостиня, информираха от БНТ.

"Идва ми наум просто да взема ножица и да срежа тези неща, обикновено е с вериги, този път е със сезали", заяви Лина Енчева.

"Непрекъснато се сменят, имаше един голям заек, сега малък заек", споделя минувач.

Доброволците подадоха сигнал в полицията. Зайчето вече е в зоопарка. А това е Бъни. Пристигнал в приемния си дом в Русе в тежко състояние.

"Бъни е спасен от София от човек, който го е държал по цял ден на улицата в нечовешки условия, вързан с метална верига за багажника на колело в клетка с паничка за просене на пари. Взехме този прекрасен, пухкав господин, който първоначално беше страшно наплашен", заяви Диана Вълкова, доброволец.

И ако няколко зайчета са били измъкнати и спасени от тясната, мръсна клетка, то на улицата всеки ден, както днес, се появява нов заек с паничка за милостиня. Зайчетата са оставяни напълно сами и са прибирани в края на деня с "оборота".

"Едното зайче беше спасено от две деца, другите две са спасени от доброволци. Едното почина от прегряване. Дехидратирани, без вода и храна цял ден, това обикновено е фатално за тях. Колкото пъти сме ходили там, абсолютно винаги става много неприятна ситуация с физическа агресия", допълни Лина Енчева.

Зайчетата често са с кожни заболявания, с паразити или недохранени. Оставянето им на открито в жегите е изключително нехуманно.

"Зайчетата са много чувствителни към горещина, оптималната им температура за отглеждане е 18 градуса, те се чувстват комфортно на 18 градуса, над 20 вече можем да видим първите симптоми на стрес", каза още Мелинда де Мул, ветеринарен лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари