"Изплатил съм почти всичко" - Колко всъщност плаща Гешев за държавната си вила

0
Пълен абсурд:  Ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила
Пълен абсурд: Ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила Снимка: в. "Труд"

"Аз към момента съм изплатил с този наем почти всичко", каза главният прокурор Иван Гешев пред правната комисия в Народното събрание

Повод за тези думи стана въпрос на народния представител Николай Хаджигенов (ИБГНИ), който попита главния прокурор къде живее и с какво мултитемпературният охладител за вино, който е осигурен в държавния му дом, подпомага работата на обвинението.

Пред правната комисия главният прокурор каза още, че някой се "опитва да прави пропаганда на гърба на прокуратурата", а "обективната истина" е, че той и семейството му плащат пазарна цена, за да ползват държавен имот, пише Полина Паунова в Свободна Европа. 

Решихме да проверим дали е вярно твърдението на Гешев, че е "изплатил" почти всичко, както и колко точно му струва държавният лукс.

Съсед на президента и премиера

Разследване на Свободна Европа показа, че от края на месец юни 2020 г. главният прокурор се е нанесъл в Дом 5 на правителствената резиденция "Бояна". Непосредствено преди това в държавната вила са направени мащабни подобрителни ремонти. Общата им стойност е 333 860 лева.

Паралелно с ремонта, се оказва, че Дом 5 е и обзаведен с държавни средства. Формално обзавеждането е купено, за да послужи за нуждите на държавната вила. Всички разходи обаче са направени през 2020 и 2021 година, когато къщата се ползва от Иван Гешев.

Наред с поръчкова кухня, уредите към нея и обзавеждане за гардеробна стая, държавата е купила за шефа на обвинението и мултитемпературен охладител за вино. Това е специален вид хладилник, който се използва предимно от сомелиери или заведения. Стойността само на тази покупка е 3249 лева. Общо за обзавеждане са похарчени 48 204 лева.

Защо Хаджигенов попита за охладителя

Според юристи, с които Свободна Европа разговаря, мултитемпературният охладител за вино е вещ, разходът за която не се води "присъщо-необходим". Т.е. ежедневният живот може спокойно да премине без подобен уред. Той е луксозна вещ, която според юристи не е нужна за нормалното битие.

През 2006 г. срещу бившия шеф на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров, известен с прякора си Топлото, започна производство, след като при одит от държавния финансов контрол в кабинета му бяха открити перлена вана и джакузи, определяни като категория “лукс”.

Юристите казват, че такива разходи не са "присъщо-необходими". Прието е, че подобни покупки за частно ползване би следвало да бъдат купувани с лични средства от този, който възнамерява да ги ползва.

Ето защо през 2010 г. Валентин Димитров беше осъден за “безстопанственост” - за харчене на държавни пари за лични нужди, заради джакузито и ваната в кабинета му.

По тази причина и народният представител Николай Хаджигенов попита Гешев в парламента как мултитемпературният охладител за вино подпомага работата на прокуратурата.

"Пазарна цена. Пазарна"

Отбелязвайки, че няма от какво да се тревожи Гешев отвърна, че живее "в къща, строена през 1912 г.". И допълни, че това се случва след сключен договор, "за който семейството ми плаща пазарна цена. Пазарна, г-н Хаджигенов".

По-нататък в отговора си главният прокурор спомена, че два договора обезпечават използването на държавния имот от него и семейството му.

"Можете да умножите моя договор по две и ще видите един наем, който не плаща никой български държавен служител в тази страна", каза шефът на обвинението.

След това изрази почуда, че Министерският съвет е предоставил на Свободна Европа само неговия договор, а не и този на втория член на семейството му.

Как се формира цената

Всъщност от Министерския съвет не са предоставили конкретна сума, която главният прокурор плаща, за да живее в резиденция "Бояна".

От правителствената информационна служба уточниха пред Свободна Европа, непосредствено преди публикуването на разследването през месец май, че според условията на ползването на имоти в резиденция "Бояна" Гешев няма договор за наем, а за ползване, като цената за това е 100 лева на нощ. В документа пише, че всеки месец се заплащат общо ползваните нощувки, но не по-малко от цената на 22 нощувки.

Така излиза, че ако главният прокурор ползва къщата плътно за 31 дни, той би похарчил за наем 3100 лева.

Оказва се обаче, че сумата, която Гешев плаща е фиксирана към най-ниската тарифа.

Два договора за най-ниската сума

След като главният прокурор говори пред правната комисия и коментира, че плаща пазарен наем, Свободна Европа отправи до Министерския съвет нови въпроси - какъв е месечният приход на държавата от Дом 5 на резиденция "Бояна".

От получените отговори за ползването на държавната вила става ясно, че има два договора за ползване. Всеки от тях е на стойност 2200 лева месечно.

Според изпратените документи от Министерския съвет Дом 5 на резиденцията се отдава за ползване на принципа на т.нар. "дълъг престой", който се калкулира "по 100 лв. за нощувка, но не по-малко от стойността на 22 (двадесет и две) нощувки". Така са оформени и двата договора, става ясно от отговора на Правителствената информационна служба.

Това, че двата договора са на стойност 2200 лева всеки, означава, че ако Иван Гешев и семейството му ползват жилището си плътно – 30 или 31 дни в месеца, не плащат по 100 лева на нощувка, както е формулирано в правилата за ползване на държавните имоти на резиденцията.

Т.е. при сума 4400 лева месечно от два договора Гешев и семейството му ползват Дом 5 или само 22 нощувки в месеца (например само работните дни) или са сключили договора на най-ниската възможна сума.

При тези суми нощувката за главния прокурор излиза около 70 лева.

Тъй като отдаването на резиденцията не е под формата на наем, а е на принципа на отделни нощувки, сравнихме какви са тарифите на хотелите в района. Справка на Свободна Европа в туристическите платформи сочи, че настаняване за ден в стая, а не в цяла вила, в района на Бояна е между 90 и 120 лева.

Колко са изплатените подобрения?

Извън формирането на цената за ползване на Дом 5, Иван Гешев изтъкна и друг детайл около ползвания от него държавен имот. По думите на главния прокурор уредникът на комплекс "Бояна" му е казал, че за престоя си главният прокурор вече е изплатил направените подобрения.

"Според това, което казва отговарящият за тази част от резиденцията [Бояна], аз към момента съм изплатил с този наем почти всичко, което е подобрения вътре. И всичко ще остане за българската държава", каза Гешев пред правната комисия.

Проверихме и това твърдение.

От началото на 2021 г. до месец юли включително приходът от Дом 5 е в размер на 30 800 лева от два договора, като всеки от тях е на стойност 15 400 лева, гласи отговорът на Правителствената информационна служба. Сметката показва, че това са точно 2200 лева на човек за месец.

Гешев обаче обитава имота от юли миналата година. Което означава, че заплатената досега от семейството му сума за ползването на държавната вила е близо 53 000 лева.

Направените подобрения от държавата (ремонт за 333 860 лева и обзавеждане за 48 204 лева) са на обща стойност 382 064 лева.

Това означава, че ако нещо от подобренията може да се смята за "покрито" с платените за нощувки пари, това е само обзавеждането на имота, но не и ремонтът.

Защо все пак Гешев живее в Бояна

Пред правната комисия Гешев каза още, че причината за нанасянето му в правителствената резиденция е личната му сигурност. Решението за това е взето след препоръка от всички служби за сигурност в страната. Това главният прокурор твърдеше и през миналата година, когато за първи път се повдигна темата с нанасянето му в резиденция "Бояна".

Според отговорите, които получихме от Правителствената информационна служба, държавният имот е предложен на Гешев "във връзка с писмо от Прокуратура на Република България". Т.е. ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила.

В писмото на прокуратурата „се цитира резултат от проведено охранително обследване“ от Министерството на вътрешните работи (МВР), Бюрото за защита към главния прокурор и НСО.

Преди дни пък служебният вътрешен министър Бойко Рашков се усъмни в достоверността на сигналите за заплаха срещу главния прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари