Изоставените в болници деца на България

0
Десетки деца са изоставени от родителите си и за тях се грижи болничният персонал - лекари, сестри и санитари
Десетки деца са изоставени от родителите си и за тях се грижи болничният персонал - лекари, сестри и санитари Видео: NOVA

Преди три седмици NOVA  разказа за малката Мария - момиченцето, оставено на грижите на лекари от две болници. Детето имаше нужда от специални сензорни апарати, с които да се измерва кръвната му захар

След репортажа  много хора се с свързаха с телевизията, за да помогнат на детето. В момента сумата, която е събрана на дарителската сметка, е 6369 лв. Мария вече има и нужните апаратчета, разкрива NOVA.

Средствата, които останат, след като всички нужди на Мария бъдат покрити, ще бъдат използвани за останалите деца в педиатричното отделение. За жалост много от тях имат съдбата на Мария - оставени са на грижите на лекарите.

Едно от децата, за които се грижат лекарите в Интензивното детско отделение на Трета градска болница в София, е там от около 20 дни. То е с кръвомускулно заболяване, доказано още от раждането, изключително добре гледано от родителите, то е активно, ходи на училище. В интензивния сектор има десет деца, на различна възраст, с различно заболяване. За жалост не всички имат родители, които да полагат грижи за тях.

След раждането в болницата в Сливен, малката Ели, както ще я наричаме, е транспортирана в Националната кардиологична болница, извършена й е спешна операция. Лекарите се надяват родителите да бъдат открити, за да може да се прибере у дома.

Педиатричното отделение разполага с общо 25 легла, в него работят десетина лекари и шест сестри, в работата им помагат здравни асистенти – студенти по медицина. Някои от децата в отделението са оставени с месеци на грижите на персонала. По думите на д-р Ася Славейкова липсва механизъм, чрез който малките пациенти да бъдат извеждани навреме от болничните заведения, родителите да бъдат обучавани как да се грижат за тях и след това да бъде извършван контрол. Вече няма и специализирани домове за тях. Сега тази задача е негласно дадена на персонала на отделението.

Докато екипът на NOVA прави  репортажа  в отделението се случва чудо, по думите на персонала родителите на Ели, която е със сърдечна операция, се появяват на вратата и искат да си я вземат. Социалните работници са успели да ги открият.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари