Изоставени тунели вещаят чистка и в "Автомагистрали"

0
Служебният регионален министър ще поевтинява водата с фотофолтаици
Служебният регионален министър ще поевтинява водата с фотофолтаици Снимка: МРРБ

Служебният регионален министър ще поевтинява водата с фотофолтаици

Почти изоставените ремонти на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ може да доведат до смяна на ръководството на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Това стана ясно от пресконференция в строителното министерство, на която служебният министър арх. Иван Шишков представи приоритетите в работата на екипа му, предава в. "Сега".

При последната си проверка на строежа на недовършената вече от почти половин век магистрала той е инспектирал и ремонтите на въпросните подземни съоръжение. С учудване е видял, че почти не се работи или пък нещата му се сторили като имитация на активност, заради неговото посещение на обекта. Представители на строителната фирма се оплакали, че от 7 месеца не им е плащано нищо за свършената работа. Днес тоя заяви, че тепърва ще иска справка от държавната фирма, която е възложител на ремонтите на тунелите да му представят отчет за степента им на завършеност. Проверени са ремонтите и на тунелите "Витиня" и "Ечемишка". "За големите инфраструктурни обекти мога да кажа, че сме намерили тъмнина в тунела", пошегува се Иван Шишков. Според него отговорни са и от ръководството на държавното дружество "Автомагистрали". Затова ще се иска коментар от тях. По договор тези съоръжения, трябваше да са готови през октомври тази година, но явно и този срок, както и предишните, ще бъде удължен.

След поемането на поста си служебният строителен министър се похвали, че подопечната му АПИ е пуснала обществена поръчка за зимното почистване на републиканските шосета за следващия сезон с къса процедура. Засега обаче те не са публикувани на сайта на Агенцията за обществените поръчки (АОП). От Браншова камара „Пътища“ обаче са на мнение, че подобен търг е може да се окаже незаконен. „Причината е, че вече има обявяване от АПИ на обществена поръчка със срок от 3 години за текуща поддръжка и ремонт на стойност 2,6 млрд. лв., която включва и зимното почистване“, каза за „Сега“ инж. Стефан Чайков, председател на организацията. Според него едва ли сериозна пътна фирма ще се хване да подпише договор само за зимно почистване за 6 месеца, още повече, че има риск дали всичко ще бъде платено. Той обясни, че след публикуването на условията по въпросната „къса процедура“ браншовата камара ще излезе с позиция по въпроса.

Относно индексацията на договорите на строителите по проекти, финансирани с обществени средства, арх. Шишков поясни, че тепърва има да се уточняват още неща по методиката.

Строителният служебен министър засегна и въпроса за високите цени на водата и качеството на ВиК услугата. Иван Шишков лансира идеята водните дружества да получат финансова помощ от „ВиК холдинга, където има останали около 900 млн. лв. По думите му тези пари е най-добре са да бъдат използвани за изграждане на собствени мощности за зелена енергия, като например фотоволтаици. Идеята му е по този начин да се намали, доколкото е възможно, влиянието върху цената на водата на скъпия ток. Според него по този имало шанс ВиК услугата за битовите потребители да поевтинее.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари