Износът на Китай отбелязва рекорден спад

1
Високата инфлация ударя глобалното търсене
Високата инфлация ударя глобалното търсене

Високата инфлация ударя глобалното търсене

Износът на Китай се е свил през юни с най-бързия темп от началото на пандемията Covid-19, тъй като високата инфлация на ключови развити пазари и геополитиката ударят глобалното търсене, пише CNBC, цитиран от Profit.bg.

Публикуваните търговски данни в четвъртък са още една индикация, че лидерите на Китай няма да могат да разчитат изцяло на външни фактори за съживяване на колебливия импулс на растеж във втората по големина икономика в света.

Спадът на вноса през юни също e по-сериозен от очакваното, което предполага, че местното търсене намалява.

„Последните данни в развитите страни показват постоянни сигнали за допълнителна слабост, което вероятно ще окаже по-голям натиск върху износа на Китай през останалата част от годината“, коментират от Pinpoint Asset Management. „Големият въпрос през следващите няколко месеца е дали вътрешното търсене може да се възстанови без много стимули от страна на правителството.“

Стойността на износа на Китай в долари се e сринала с 12,4% през юни спрямо предходната година, показват митническите данни. Това е далеч по-голямо ниво на спад от очакваните 9,5% в проучване на Reuters и от регистрираните през май 7,5%. Процентният спад е най-големият, който втората по големина икономика в света е регистрирала от февруари 2020 г.

Вносът е намалял с 6,8% през юни спрямо предходната година - резултатът е по-лош от очакваните 4% спад и от регистрираните 4,5% през май.

Нарастващо разминаване

Търговията на Китай с икономиките в Югоизточна Азия и нейните партньори от „Един пояс, един път“ надминава търговията със Съединените щати и Европейския съюз.

Китай и Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия са в преговори за задълбочаване на партньорство в зона за свободна търговия и пълно прилагане на Регионалното всеобхватно икономическо партньорство - търговски блок, подкрепян от Китай, който включва Австралия, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и 10-те членки на АСЕАН, каза първият дипломат на Китай Ван И в четвъртък на среща на външните министри на АСЕАН в Джакарта.

Износът на Китай за САЩ се е сринал с 24% през юни до 42,7 милиарда долара спрямо предходната година, докато вносът е паднал с 4% до близо 14 милиарда долара, според изчисления на CNBC.

Износът на Китай към 10-членния блок АСЕАН е намалял със 17% до 43,3 милиарда долара през юни спрямо предходната година, докато вносът е намалял с 4% до 34,1 милиарда долара, показват данните.

Търговията на Китай със страните от „Един пояс, един път“ се забавя до ръст от 9,8% през първите шест месеца на 2023 г. спрямо предходната година, което е спад от темпа от 13,2% през първите пет месеца на годината, показват още официални данни, цитирани от CNBC.

Официалните данни от четвъртък също показват, че общата стойност на търговията на Китай с АСЕАН през юни възлиза на 77,4 милиарда долара. Стойността на търговията на Китай с ЕС и САЩ е по-ниска, съответно $68,8 млрд. и $55,7 млрд.

Добрата новина е, че най-лошото от спада на чуждестранното търсене вероятно вече е зад гърба ни“, казват китайски икономисти от консултантската компания Capital Economics, според които рецесиите в развитите икономики вероятно ще бъдат леки и ще имат само ограничено въздействие върху китайския износ.

Междувременно доставките на зелени технологии, включително произведени в Китай електромобили, батерии и слънчеви панели, може да продължат да растат бързо, помагайки връщането на износа към растеж.

Вътрешно търсене

Гледайки напред, насрещният вятър пред външния сектор остава силен, което изисква политическа подкрепа за вътрешното търсене, коментират икономисти от Guotai Junan International.

Китайските лидери сигнализираха, че вероятно ще бъдат разумни и целенасочени в своята политическа подкрепа. Миналата седмица китайският премиер Ли Цян обеща да въведе целенасочени и координирани политически мерки и да ги приложи своевременно, за да стабилизира растежа, да осигури заетост и да се предпази от рискове.

Ли също така подчерта значението на ефективната комбинация от политики, като се има предвид, че Китай е в критичен период на икономическо възстановяване и индустриална модернизация.

Късно в понеделник Народната банка на Китай и Националната администрация за финансово регулиране заявиха в съвместно изявление, че удължават облекченията по заемите за някои строителни предприемачи, подчертавайки, че целите им са да гарантират, че жилищата в процес на изграждане могат да бъдат завършени.

Годишните производствени цени в Китай се понижиха за девети пореден месец през юни, докато потребителските цени остават непроменени, показаха официални данни в понеделник, докато китайската икономика е на ръба на дефлация. Това говори за дълбочината на предизвикателствата пред съживяването на търсенето и на растежа, който трябва да стигне 5%, според заявената от властите цел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари