Изненадите в партийните листи

0
Даниел Митов в ГЕРБ, д-р Симидчиев в ДБ, а Боян Чуков във ВМРО
Даниел Митов в ГЕРБ, д-р Симидчиев в ДБ, а Боян Чуков във ВМРО Снимка: Свободна Европа

Крайният срок за регистрация на партийните листи за изборите на 4 април е вторник следобяд. Повечето основни партии и коалиции, за които социологическите агенции прогнозират влизане в следващия парламент, вече са регистрирали кандидат-депутатите си в Централната избирателна комисия (ЦИК)

Засега изключение прави само Движението за права и свободи (ДПС), където основният въпрос е ще бъде ли бизнесменът Делян Пеевски кандидат. В листите на останалите политически играчи обаче има изненади – нови, неочаквани лица; прескачане от една партия в друга, както и неизменната “гражданска квота” от миски, актьори и спортисти, за които се смята, че носят позитиви и допълнителни гласове, пише Свободна Европа.

Сред кандидатите, номинирани от управляващата партия ГЕРБ, най-сериозна изненада е регистрирането на бившия външен министър във втория кабинет "Борисов" - Даниел Митов. Той ще е е втори в листата в 25-и избирателен район в София след лидера на партията Бойко Борисов.

В предишното правителство Митов беше от квотата на Реформаторския блок, а преди това беше член на Демократи за силна България (ДСБ), която днес е част от коалицията "Демократична България". Митов беше и номинация на България за специален представител на ЕС в Либия.

През декември 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе срещу Даниел Митов обвинителен акт за престъпление по служба, заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР. По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. През април 2020 г. Митов беше окончателно оправдан по всички обвинения.

В същата кандидат-депутатска листа (за 25 избирателен район) на 15-то място пък е най-кратковременният лидер на СДС Пламен Юруков. След свалянето му от поста на "Раковски" 134 Юруков опита да регистрира своя партия, която претърпя неуспех. Сега намира място в листите на ГЕРБ макар и на твърде задна позиция.

Донякъде е изненада също, че бившият правосъден министър Данаил Кирилов също е в листа на ГЕРБ. Той е поставен на 10-то място в софийския 23-и многомандатен избирателен район (МИР). Кирилов подаде оставка през 2020 година след поредица квалификации срещу опонентите му пред журналисти.

Кирилов също призна и част от авторството върху неуспешния и критикуван от юристи проект за нова конституция, който ГЕРБ не успя да прокара. След като напусна правителството, Кирилов трябваше да се върне в парламента, но подаде оставка и като депутат.

Водач на листата на ГЕРБ в Софийска област се оказа е подалият оставка след скандала в Росенец бивш вътрешен министър Младен Маринов. През лятото на миналата година премиерът Борисов се дистанцира от него и колегите му Владислав Горанов и Емил Караниколов (бивши министри на финансите и икономиката), които напуснаха министерските си постове.

Д-р Александър Симидчиев е кандидат на ДБ

Изненада има и в листите на коалиция "Демократична България". В тях се появи неочаквано лекарят пулмолог д-р Александър Симидчиев.

Той е включен в две листи - в 25-и район в София, както и начело в Софийска област.

Д-р Симидчиев доби медийна популярност покрай пандемията от коронавирус.

БСП и ВМРО: спорт, музика и "красене на листи"

БСП също включи известен лекар в листите си. Добре познатият хирург проф. Димитър Раденовски е от гражданската квота на партията и е втори в листата във Видин. Публицистът и издател Иван Гранитски е на второ място в София. За да привлекат избиратели, социалистите заложиха традиционно и на спортисти. Изненадата в София е попадането в една и съща листа на две популярни във футбола имена на отборите "Левски" и ЦСКА - Емил Велев-Кокала и Христо Марашлиев.

ВМРО привлече в своите кандидат-депутатски листи дългогодишен партиен член на БСП. Това е Боян Чуков. Той представя себе си като “геополитически анализатор”. Чуков е бивш външнополитически съветник в Министерския съвет и дипломат. Чуков ще е трети в листата на ВМРО в Стара Загора.

Изключеният от БСП варненски депутат Иван Иванов също ще бъде в листата на ВМРО в града.

В листите на Красимир Каракачанов е и бившият водещ на Нова телевизия Кузман Илиев. За него доскоро се очакваше, че може да опита политическа кариера. Смяташе се, че това може да стане през ГЕРБ, защото Илиев е част от ръководения от Георги Харизанов Институт за дясна политика (ИДП). Взаимодействието между организацията и ВМРО не е ново: бившият председател на ИДП Нено Димов стана министър на околната среда от квотата на ВМРО.

Актрисата Ернестина Шинова, която беше представена като "дама, която ще краси кампанията", ще бъде последна в две листи - Варна и Шумен. Съпругът й Андрей Слабаков е евродепутат от ВМРО.

Бившият модел и настояща собственичка на модна агенция Жени Калканджиева, певците Кристина Димитрова и Искрен Пецов и Агент Тенев също ще са в листите на ВМРО за изборите на 4 април. Калканджиева е последна в листата в Хасково и по думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов тя "ще краси", също като Шинова.

Кристина Димитрова, Искрен Пецов и Агент Тенев (Иван Тенев)са представители на бургаската партия СЕК (Средна европейска класа), която подписа споразумение за подкрепа на ВМРО за парламентарните избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари