Излязоха резултатите от специфичните измервания на въздуха в Русе

0
Пробите са анализирани в ИАОС по газ-хроматографски метод
Пробите са анализирани в ИАОС по газ-хроматографски метод Снимка: Dunavmost

Пробите са анализирани в ИАОС по газ-хроматографски метод

РИОСВ-Русе получи резултатите от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) за изпитването на полицикличните ароматни въглеводороди - бензо(а)пирен и нафтален. Пробонабирането беше извършено паралелно с извънредното измерване на качеството на атмосферния въздух в Русе през периода 3 - 6 октомври от Мобилната автоматична станция (МАС), в района на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Пробите са анализирани в ИАОС по газ-хроматографски метод.

За показател нафтален законодателството е предвидило две норми - максимално еднократна за половин час и средноденонощна, а за бензо(а)пирена - средногодишна. Отчетените от МАС стойности на двата показателя са под границата на количествено определяне. В рамките на три денонощия станцията не е отчела и наднормени стойности на останалите органични замърсители - бензен, толуен и ксилен.

Наличието на полициклични ароматни въглеводороди във въздуха е показателно за някои производства в града, но тези вещества могат да се отделят и като отпадъчни газове от транспорта.

Резултатите от извънредното измерване ще бъдат предоставени на Регионална здравна инспекция - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    Русенец
    До 6: Добре дошъл в 21 век. Всяко производство, отделящо емисии, езадължено да има пречиствателна станция, при това такава, че изпусканите вещества да са в законови норми. Е да, но в България или липсват законови норми за веществата, с които боравят новите инвеститори, или липсва техника, скоято да бъдат засечени и измерени стойностите им, или някой е човек на някого. Обикновено, третото е причината, заради която инвеститорите избират да си отворят фабриката тук, а не в някоя европейска държава. Защото, драги ми Смехурко, в европейските държави не се допуска подобно мислене, че ако нямало замърсяване, нямало да има работа и всички щели да мизерстват и гладуват. Това е архаично мислене, което уж трябваше да остане в миналия век, заради което уж поехме по курс към прогресиращият запад. Вече 34 години кретаме по този курс, а се оказа, че и новите ни лидери смятали да я карат по социалистически. Задай си въпроса, защо инвеститорите, привлечени към София са все ИТ фирми, маркетингови фирми, мениджмънт фирми и въобще... все фирми, които бачкат на бюро, а не в цех? Докато за градове, като Русе, биват изтикани все инвеститори с мръсно производство. За София може чисти инвестиции с високи заплати, а за провинцията - кал, кир, смрад и стотинки. Иди, да убеждаваш някого от Хотанца. И без това, половината ви работници са от него район. За русенци, тези "инвеститори" са капка в морето по принос към заплатите ни. Реално погледнато, електоратът от 30 км околия бачка в тия заводи, а за Русе остават предимно миризмите.
  • 11
    9
    Сашо
    Престъпници, които са за затвор ! Населението е подложено на геноцид !
  • -7
    8
    Людмил
    То от русенска пръдня въздуха е кофти за Коледа ще раздават противогази.
  • 1
    7
    Г-жа Милфкова
    Всичко е нормално. Даже и секса с разведеният е нормален. А и вече не съм секспертка, а съм г-жа МИЛФкова. С една швирка се издигнах от Ръководител отдел, до Кметицацицаааааааааа.
  • 0
    6
    Голям град
    много производства логично е да има мръсен въздух. Който иска чист въздух да ходи в планината, ама там няма работа. Ако искате да работите и градът да не е запустял , трябва да приемете мръсния му въздух. Мръсният въздух не е само в Русе, мръсният въздух е във всеки град който е голям и има големи фабрики, заводи, ТЕЦ-ове, автомобили и т.н. активности при които се отделят вредни вещества. Мръсният въздух е знак, че Русе е жив, чистият въздух е символ на запустяло село с 10-15 жители и 100-тина порутени къщи.Вървете в Токио, Ню Йорк, Лос Анжелос, Чикаго, Москва да видите и помиришите, че и там има мръсен въздух. Ако искате да изгоните бизнеса за мръсен въздух, ще изгоните и хората защото няма къде да работят, чистия въздух ще остане за пенсионерите , а Русе ще се обезлюди.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари