Излязоха резултатите от проверката след инцидента с корабчето „Русчук“

4
Дирекция „Речен надзор“: Капитанът е действал адекватно, корабът отговаря на изискванията
Дирекция „Речен надзор“: Капитанът е действал адекватно, корабът отговаря на изискванията Снимка: ruschuk-bg.com

Дирекция „Речен надзор“: Капитанът е действал адекватно, корабът отговаря на изискванията

Дирекция „Речен надзор“ при ИА „Морска администрация“ обяви резултатите от проверката след инцидента с корабчето „Русчук“, за която настояха пасажери от въпросната разходка на 2 юни.

В писмо до различни институции те настояха за отговори на конкретни въпроси, свързани с безопасността и техническата изправност. Проверката е показала, че капитанът е действал адекватно, корабът отговаря на изискванията, но не е бил извършен инструктаж на пътниците. След инцидента от „Речен надзор“ са излезли с препоръки към собствениците на кораба, предаде Русе Медиа.

Ето и какво се казва в отговора на дирекция „Речен надзор“:

В отговор на поставените въпроси, след извършена щателна проверка на обстоятелствата по инцидента от инспектори на дирекция „Речен надзор – Русе“ при ИА „Морска администрация” (ИАМА), е констатирано следното:

  • Моторен корабРусчук“ е пътнически кораб за дневно пътуване, собственост на „ДУНАВСКИ ДРАГАЖЕН ФЛОТ“ АД, гр. Русе. Работодател на екипажа е същото дружество.
  • Изискванията на Наредба № 5 за корабните документи са спазени, като корабът е снабден с всички необходими документи, които са с валиден срок.
  • Европейският стандарт за определяне на техническите изисквания за плавателните съдове по вътрешните водни пътища (ES-TRIN) регламентира техническите изисквания и мерките за безопасност, на които следва да отговарят такъв тип кораби. Нормативните изисквания относно техническата изправност на кораба са спазени, като същият е технически годен, с валидно Корабното удостоверение за вътрешно корабоплаване до 18.08.2023 година. Оправомощената от ИАМА класификационна организация Български корабен регистър (БКР) е одобрила документацията по преустройството на кораба през 2007 година.
  • Корабът има разработени разписания за видовете аварийни ситуации, като пожар на борда, борба с нахлуващата вода и човек зад борда. Евакуационния план за пожар предвижда маршрута за извеждане на пътниците.
  • За безопасността на пътниците, а и за всичко случващо се на борда, отговорност носи капитанът на кораба. На борда има лицензирани годни спасителни жилетки за 60 възрастни и 6 за деца, разположени под седалките в салона и в кощове на горна палуба. Корабът е ограничен да превозва до 60 пътника.
  • За техническата изправност на кораба са полагани необходимите грижи. Това се вижда и от резултатите в Проверовъчния лист за корабните рулеви системи за м/к „Русчук“ при последния преглед за периодично освидетелстване на корабните устройства от БКР.
  • Своевременен сигнал от екипажа на кораба за инцидента до ИАМА не е подаван. Капитанът е преценил, че ситуацията е овладяна, няма пострадали и опасност за нахлуване на задбордна вода. По-късно е подаден официален рапорт за случилото се.
  • Екипажът на кораба се състои от двама души съгласно издаденият му Документ за надеждно комплектоване на кораба с екипаж и отговаря по брой и квалификация на изискванията на Наредба № 6 от 17 юни 2021 г. за компетентност на морските лица в Република България. За такъв тип кораби, експлоатирани в режим А–1 (не повече от 12 часа в денонощието) националното и европейското законодателство предвиждат капитан и моряк. Екипажът притежава съответните валидни документи за правоспособност.
  • В случай на авария с отказ на двигател или управление, за да се предотврати сериозен инцидент, корабът се закотвя, предприемат се мерки за отстраняване на проблема или се търси помощ от друг кораб за маневриране до подходящо място. При този инцидент отказът на рулевата система е станал при подхождане на кораба към понтон, а маневрата е утежнена от наличие на няколко обвързани кораба в непосредствена близост. Корабът „София“ е нанесъл минимални щети на леерното ограждане на горна палуба на „Русчук“.
  • При подобна кризисна ситуация в средата на реката се действа по същия начин, като целта е на първо място да се прекрати безконтролното движение на кораба (дрейф). В конкретния случай, Вие и Вашите спътници, сте попаднали в по-опасната ситуация, когато корабът подхожда за заставане и остава без управление.
  • М/к „Русчук“ има втора възможност за управление – допълнително ръчно задвижване на перото на руля, но в случая тази възможност не е била рационален избор, защото за реализирането и би се изразходвало ценно време. Капитанът не е успял да възстанови работата на електрическата система, вероятно поради заклинена плаваща растителност, възпрепятстваща завъртането на перото на руля. Капитанът на кораба адекватно е подредил приоритета на действията си, като първо е наредил на намиращия се на носа моряк отдаване на котва и веднага след това подаване на въже към понтона, за да предотврати дрейфа на кораба.
  • В хода на извършената проверка е установено, че не е провеждан редовен и пълен инструктаж от страна на екипажа към пътниците с цел представяне на начините за поставяне на индивидуалните спасителни средства, местата за съхранението им, основните моменти от плановете и разписанията при повреда, пожар, човек зад борда и евакуация.

Изразявам искрено съжаление за неприятните емоции, които сте изпитали преживявайки тези тежки минути на напрежение предизвикано от инцидента.

ИА „Морска администрация” ще препоръча на корабособственика монтаж на втора независима хидравлична рулева система за управление на корабРусчук“, въпреки съществуващата резервна система с механичен привод и въпреки, че според изискванията на европейския стандарт, тази система ще бъде задължителна след 01.01.2026 година.

Предвид това, че се превозват пътници, особеностите на района на плаване и начините за управление на кораба, ИА „Морска администрация” ще препоръча в окомплектовката с екипаж на м/к „Русчук“ да се включи второ лице с правоспособност моряк или палубен моряк.

Също така ще предложи на корабособственика да реализира мултимедийно представяне за пътниците на индивидуалните спасителни средства, на основните моменти от плановете и разписанията при повреда, пожар, човек зад борда и евакуация, въпреки че има табла, на които това е указано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    до 5
    Ами ще назначат 25 моряка да ги тантуркат! Аз направо си представям как като се качиш в самолета и захапваш кислородната маска, като преди това си преброил дали на всеки пътник има по стюардеса! От последното изречение в поста ти разбирам, че си овчар!
  • 1
    5
    Калчев
    Направо си представям как един капитан и един моряк съдействат на примерно 25 деца във форсмажорни обстоятелства да си поставят спасителни жилетки и да скочат във р.Дунав. Това корабче е предпоставка за грандиозни събития. Нищо не сте написали за билетите и за това, че билета е застраховка.... Овце комунистически!
  • 3
    4
    P&O Club
    200 килограмовата свиня ще си купи още 1 хапартсмент след тази пруверка. Там не си ли над 170 кила с лайната, не минаваш кон кур са. Горкият. Очаква го сърдечен У Дар скоро. И на живо не изглежда добре свинята подкупна. Поговорихме си скоро.
  • 7
    3
    Александър
    Давате Стара планина на цигани и почетни кр адци от парламента,а на този човек- нищо!Ваща мама корумпирана!
  • 0
    2
    Александър
    Резултата го знам! Инст итуцийте и проституций те=нищо!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари