Атракционното корабче „Русчук” претърпя инцидент

2
Русенци искат да се разследва катастрофата, случила се на 2 юни
Русенци искат да се разследва катастрофата, случила се на 2 юни Снимка: Невена Пенева / Фейсбук

Русенци искат да се разследва катастрофата, случила се на 2 юни

Корабчето за разходки по река ДунавРусчук“ претърпя катастрофа на 2 юни - блъсна се в друг кораб. Пасажери, участвали в злополучното пътуване, са изпратили писма до районния прокурор, изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“, директорът на дирекция „Речен надзор“, областния управител и кмета на Русе, като настояват за разследване на инцидента.

Dunavmost публикува целия текст на сигнала, изпратен до институциите:

"На 02.06.2023 г. в 18:00 ч. приятелска компания от 9 възрастни с 11 деца между 2 и 6 години се качихме на атракционно корабчеРусчук” за разходка по река Дунав. Заедно с още 15 - 20 човека на борда – възрастни и деца, отплавахме към Дунав мост по обявения маршрут за разходка.

Непосредствено преди отплаването закупихме билети от бармана. Такива получиха само тези от нас, които много настояваха…на другите с усмивка беше обяснено, че ”няма кой да ви проверява, тук аз съм собственика и ви виждам, зная, че сте си платили”.

Малко преди акостирането на понтона капитанът съобщи по микрофона „Изгубихме управление”. Първоначално си помислихме, че е шега, но оглеждайки се осъзнахме, че няма шум от двигател и плавателният съд се носи свободно от течението, приближавайки застрашително спрелия в непосредствена близост кораб „София”. Благодарение на мигновената реакция на една от майките от нашата компания – плувецът – ветеран Велина Ханджиева, децата бяха изведени на възможно най-безопасното място. Осъзнавайки какво се случва, ЕДИНСТВЕНО тя предупреди всички ни, че корабчето ще се блъсне и призова пасажерите да заемем възможно най-безопасни места. След секунди ударът беше факт. При сблъсъка децата изпаднаха в паника и започнаха да крещят и пищят. Към него момент повечето от нас не разбрахме, че все пак е имало мигновена реакция от екипа на ресторант „Понтона”, въжетата са подадени на сушата и ситуацията е извънредна, но не животозастрашаваща.

Двама мъже от пасажерите заедно с г-жа Ханджиева изнасяха децата на ръце, други помагаха да бъдат поети отново на ръце безопасно на понтона. За щастие, всички се отървахме само със силна уплаха. Запазеното самообладание и бързата организация, в която г-жа Ханджиева изигра основна роля, допринесоха за това децата на сушата да бъдат бързо успокоени.

Обръщам се към Вас с настояване да извършите пълна щателна проверка за изясняване на всички факти и обстоятелства, довели до техническата неизправност и да предприемете действия от вашите компетенции като приложите цялата строгост на Закона за недопускане на други такива или подобни инциденти.

Настояваме за отговори и на следните въпроси:

  • Какъв е статута на атракционно корабчеРусчук” – кой е собственика и чий е екипажа; какви са изискванията на Закона относно техническата изправност, бил ли е корабът в пълна изправност;
  • Спазени ли са изискванията на Наредба № 5/01.09.2004 г. за корабните документи;
  • На какви мерки за безопасност следва да отговаря такъв тип кораб, за да осъществява такава дейност по река Дунав; в случай на авария има ли предвиден резервен/авариен план за действие и какъв е той?
  • Кой и как отговаря за безопасността на пасажерите; защо на борда нямаше спасителни жилетки – нито за възрастни, нито за деца;
  • Полагани ли са реално /не документално/ необходимите грижи за техническата изправност на съоръжението;
  • Подаден ли е своевременно сигнал за инцидента до „Морска администрация” от страна на екипажа, каквото е изискването на Закона;
  • Колко членен и с каква правоспособност и ценз следва да бъде екипажа;
  • В случай на авария с отказ на двигател или управление какъв е плана за предотвратяване на сериозен инцидент?
  • Ако се създаде подобна кризисна ситуация на средата на реката кой и каква каква спасителна акция може да проведе и изобщо осъществимо и приложимо ли е това в реални условия?
  • Кой, защо и как допуска атракционен кораб с капацитет над 100 души да няма втора възможност за управление в случай на аварийна ситуация с отказ на генератор, двигател, изгубено управление или друга извънредна ситуация, на каквато станахме свидетели?

Настояваме да вземете всички необходими мерки за недопускане на бъдещи инциденти като се отнесете с пълна отговорност и поставите здравето и безопасността на хората на първо място пред финансовия интерес на лицата, които стопанисват и упражняват търговската дейност на плавателния съд."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Митев
    Мисля ,че в случая всичко написано е твърде тенденциозно,нямало спасителни жилетки това са глупости,по корабите най страшното нещо е паниката от това идват и лошите последствия.....
  • 3
    6
    Сметалото до 4
    Недей! Точно за ракети, метеори и комети не ми говори. Горяха 225 литра на час. А това е осреднено около 50 км. Как не е фалирала държавата още тогава за мен е загадка. Защото е ясно, че никой не може да си позволи да плаща билетчето им ако е било по себестойност.
  • 2
    5
    daskal
    Дааа... Има неща, за които трябва да се мисли предварително, а не след като се случат. Колко ли са заложените бомби в корабоплаването по Дунав?
  • 1
    4
    спомени
    Опустял крайдунавски бряг. По времето на соца по маршрутите Русе- Силистра- Видин пътуваха бързоходните "Ракети" или трите големи пътнически кораби, сега отдавна бракувани. Имаше и доста товарни кораби с шлепове. По брега имаше и организирани плажове.... Имаше и международните лихтеровози, които превозваха стоки по реката. Сега ежедневно стотици и хиляди тирове минават през един от русенските булеварди и смущават хората с шума и чистотата на въздуха.
  • 7
    3
    сдбхсд
    понякога се радвам,че съм в клета майка България ,а не в Индия ,понякога . няма къде да си похарчиш парите, май остана само Кауфланда и да се моташ по улиците, е поне не е нужно и да им бачкаш .......
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари