Изложба представя вълшебния свят на театралните кукли в Русе

1

Стотина кукли, изработени в последните 25 години в ателието на Държавния куклен театър в Русе, са подредени в изложба в Доходното здание в крайдунавския град.

"Поводът за експозицията е 60 години от създаването на театъра, които се навършват на 15 февруари. Решихме да потопим нашите малки и големи почитатели в света на приказките. Там, където ние имаме привилегията и удоволствието да живеем всеки ден", каза директорът на Кукления театър Теменуга Хараланова, цитирана от БТА.

По думите й куклите в изложбата са само малка част от това, с което културният институт разполага. Те са изработени за много спектакли - например, "Пепеляшка", "Мери Попинз", "Мравчо и голямото море", "Принцесата и граховото зърно", "Юнакът и златната ябълка", "Малкият Мук", "Храбрият оловен войник".

Художникът в театъра Георги Пасев обясни, че изработването на кукли е магия. "Извадихме магията от нашия архив и я изведохме пред прожекторите, за да може всички русенци да й се насладят. Това е първа подобна изложба в града", каза Пасев. По думите му с един поглед публиката ще може да разбере коя кукла от кой период е, тъй като има различни стилистики и художествени тенденции.

Хараланова обясни, че няма запазени кукли от създаването на театъра, а причината е, че те са изработени от нетрайни материали - например, хартия, стиропор, дунапрен, и бързо се рушат.

Пасев каза, че изработването на куклите за един спектакъл отнема различно време, като обикновено са нужни няколко месеца.

Според Пасев и Хараланова децата са най-безкомпромисните зрители. За тях куклите са живи. Те или одобряват, съпреживяват, страдат с героя, или хулят. При тях среден вариант няма.

"Имала съм най-различни случаи. Когато играех Мери Попинз, детенце се качи на сцената и ми подари цвете. Аз го целунах, а то пазейки целувката на бузката си, тихичко ми каза: "Моля те, стани приятелка с мама".

Хараланова разказа, че е имала и случай, в който са я замеряли със скобници. "Тогава играех магарето Генчо. Това беше дебютът ми като млада актриса в театъра. Генчо е едно много невъзпитано магаре - отрицателен герой. Въпреки че ме замеряха със скобници, едно дете се качи на сцената и ми каза: "От цялата банда на лошите ти най-много ми харесваш. Това показва колко са искрени и непринудени децата", усмихва се Хараланова.

Според Георги Пасев светът се променя културно и визуално и театърът е длъжен да следва тези тенденции."Всяка постановка е различна и целта е да е адекватна като език, за да бъде разбрана от децата. Стремим се да бъдем актуални", обяснява художникът.

Изложбата от театрални кукли може да бъде видяна до 17 февруари тази година. В един от дните актьори от Кукления театър ще показват на децата различните механизми на куклите и как да ги обиграват. Целта е най-малките почитатели на културната институция да имат пряк достъп до този вид изкуство.

Хараланова заяви, че по повод на годишнината на театъра е подготвен много пъстър юбилеен афиш, като изложбата е само началото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари