Изложба на детски рисунки по повод 15 март – Световния ден на потребителите

0

Световният ден на потребителите е може би единствената дата, която се отбелязва в световен мащаб, без да поставя никакви разделителни линии между гражданите на света. Това е така, защото всички ние сме потребители, както е казал американският президент Кенеди, когато развива програмната реч за необходимостта потребителската защита да бъде поставена на едно високо ниво и да бъде нормативно гарантирана”. Това заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), при откриването на изложба на детски рисунки по повод 15 март – Световния ден на потребителите.

Приоритет в работата  на Министерство на икономиката е това да показваме какви са правата на потребителите, да даваме повече информираност, за това къде и как те могат да си ги потърсят“. Това заяви от своя страна заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.  

Днешната инициатива е част от гражданското ни образование, защото от малки трябва да знаем правата си и да имаме способността и силата да ги отстояваме.“, подчерта Везиева. Тя благодари на децата от 51-во училище, които със своите рисунки са показали своята гражданска позиция по отношение на това кои са рисковите стоки и по отношение на това как трябва да се пазим от тях.

Рисунките в изложбата пресъздават реални житейски ситуации, които могат да възникнат в търговски обекти или при употреба на различни стоки.

Безкрайно съм щастлив, че имаме възможност да осъществим тази нестандартна инициатива, за да видим специфичния поглед към основните и важни неща, когато говорим за потребителска защита. Знаем, че детската чувствителност е много по-изострена и много по-бързо и лесно улавя тези трептения, които ние, възрастните, понякога не успяваме. Този поглед ще ни помогне да бъдем още по-позитивни в мисията, която имаме”, добави Маргаритов. 

Той посочи, че според него превантивната дейност и провеждането на информационни кампании са не по-малко важни от осъществяването на ефективен контрол.

Пожелавам си на днешния ден да успеем, включително с тази наша интересна инициатива, отново да обърнем внимание на гражданите, че те са потребители с права и би трябвало да ги познават и да ги отстояват със самочувствие. Тогава, когато това не би могло да се случи, ние сме на разположение да окажем непосредствено съдействие за разрешаване на всеки един конкретен казус”, коментира Маргаритов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари