Изложба „Деца на войната“ в Русе

0
Експозицията в Русе е посветена на Деня на Независимостта на Украйна
Експозицията в Русе е посветена на Деня на Независимостта на Украйна

Изложба „Деца на войната“ ще бъде открита утре, 23 август, в 11:00 часа на площада пред Община Русе

Експозицията в Русе е посветена на Деня на Независимостта на Украйна. На откриването ще присъстват украинската посланичка Олеся Илащук, почетният консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков, съветникът по политически въпроси Анна Тертична.

Изложбата представя 38 творби на млади художници от 6 до 16 години, участници в Международния фестивал на изкуствата MALYUY.UA.WAR.

Произведенията са на два фона – бял, на който са рисунки на украинските деца от 2022 г. преди началото на войната, и черен, на който са творби, създадени по време на военните действия.

Творбите са дело на деца от различни краища на Украйна, които повече от година живеят под бомбардировките. Това са деца, преживели тежка зима с постоянни прекъсвания на тока и водата. Деца, които пишат домашно и четат книги под звуците на сирени. Деца, които въпреки всичко се занимават с музика, изкуство, спорт, развиват способностите си и се подготвят за живота в мирна Украйна.

Картините показват войната през очите на децата, тяхната болка и ужас, както и безграничната надежда за светло бъдеще и непоклатимата вяра в Победата. В творчеството на децата се забелязва, че въпреки тежките изпитания на войната, малките художници запазват усещането за красотата на света в сърцата си.

Проектът се организира от Посолството на Украйна в Република България, Почетното консулство на Украйна в град Русе, Асоциацията за развитие на международните отношения ADRUM, продуцентска компания STUDIORAR под патронажа на Министерството на културата и информационната политика на Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари