Изложба „60 години Международен фестивал „Мартенски музикални дни“

0
Експозицията проследява основните моменти от възникването на фестивала
Експозицията проследява основните моменти от възникването на фестивала

В четвъртък, 05-и март, от 18.00 ч. в Историческия музей ще бъде открита изложбата „60 години Международен фестивал „Мартенски музикални дни“. Организатори са Регионален исторически музей – Русе и Община Русе.

Експозицията проследява основните моменти от възникването на фестивала „Мартенски музикални дни“ като „Музикални дни на дружбата и културното сътрудничество“ между НР България и Германската демократична република през 1961 г. до днес. Показани са вещи на русенски участници, ръкописи, печатни и аудио издания – програми, плакати, листовки, фотографии. Разказът е конструиран от няколко тематични ядра, свързани с първите години от провеждането на събитието, утвърждаването и нарастването на неговата значимост, появата на множество световни артисти на русенска сцена, солидното присъствие на българската музикална общност и приносът на местните културни институти като Държавна опера – Русе, Русенски симфоничен оркестър, хоровете „Родина“, „Дунавски звуци“ и „Дунавски вълни“, училище „Проф. Веселин Стоянов“.

Във витрините са изложени и книги с впечатления на участници в „Мартенски музикални дни“ в периода 2000 – 2018 г. Ще бъдат показани и черно-бели филми от фестивалната 1963-а и гостуването на Дмитрий Шостакович през 1965 г. в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари