Излъга ли Путин за Украйна: проверка на фактите

0
Руският президент твърди, че Украйна е била "измислена" и създадена от Ленин
Руският президент твърди, че Украйна е била "измислена" и създадена от Ленин Снимка: БГНЕС

Путин твърди, че Украйна е била "измислена" и създадена от Ленин. И че възниква в резултат от болшевишката политика. Отговарят ли тези твърдения на истината?

Ето какво показва проверката на фактите.

Непосредствено преди инвазията в Украйна руският президент Владимир Путин изрече едно много спорно "историческо" твърдение. "Съвременна Украйна възниква в резултат от болшевишката политика. Кой я създаде? Ленин. Владимир Илич", заяви Путин. Според него този процес е започнал непосредствено след Октомврийската революция през 1917 година. Ленин и неговите последователи отделили от Русия онова, което исторически погледнато е било руска земя, без да питат милионите хора, живеещи там, смята руският президент. Отговарят ли тези твърдения на истината? Дойче Веле провери фактите.

Ленин е създал Украйна?

Да го кажем с две думи: за Путин тъкмо Ленин е бил създателят и архитектът на Украйна. Но той бил допуснал нещо повече от грешка, когато на украинската територия бил даден статут на отделна република в рамките на Съветския съюз, смята още Путин.

Той явно има предвид политиката към националностите, която под ръководството на Ленин се води през първите години след възникването на СССР. Тогава реално-политическите условия и балансът на силите са такива, че на неруските народности в периферията на Съветския съюз от немай къде се дават определени свободи по отношение на езика, културата и самоуправлението.

Само че съвременна Украйна не е "измислена" от Ленин и Русия. Самостоятелна украинска национална държава съществува в продължение на две години, още преди Червената армия да я превземе през 1920 година: това е Украинската народна република. Тя възниква в резултат от борбата на украинците за независимост от Царска Русия, към която принадлежи по-голямата част от днешната украинска територия до разпадането на империята през 1917. А териториите, които до 1918 година са част от Австро-Унгарската империя, също придобиват независимост и през 1919 година се обединяват с Украинската народна република.

Специалистът по източноевропейска история Гидо Хаусман обяснява: "Може да не е било задълго, но важното е, че в края на Първата световна война тази държавна конструкция вече съществува. И не е възникнала просто по милостта на Русия, тъй да се каже".

"Абсурдно да се твърди, че Украйна е изкуствено творение на болшевиките"

Историкът Йоахим фон Путкамер също твърди, че Путин изцяло пренебрегва националните въжделения на украинците - както по времето на Царска Русия, така и по-късно в рамките на Съветския съюз. "Ако познаваме дългата история на украинските национални движения, направо е абсурдно да се твърди, че Украйна е изкуствено творение на болшевиките", казва Путкамер, който е декан на Факултета по източноевропейска история в университета "Фридрих Шилер" в Йена. Путкамер е категоричен, че Ленин просто е реагирал на украинското национално движение и на възникналата украинска държава, а не ги е създал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    6
    БРЕХ
    А СТИГА ВЕ....
  • 5
    5
    До 4
    Не бъркай нещата, Македония е идея на Сталин, както и идеята му за обща Балканска федерация, пригласяна и възприета от Георги Димитров. Българите са принуждавани да се пишат македонци. По въпроса за Украйна - ако беше само в това излъгало кремълското човече, халал да му е ама той твърди и че Кирил и Методий са македонци, отрича нашия принос в писмеността. Ами кто Ленин е създал Украйна, кой е създал украинския език. А финландския език? А литовския? А латвийския? А естонския? Колко време е съществувала една държава самостоятелно? Това ли е критерия? По този критерия значи не бива да има и Люксембург. Ей, има международно признати граници. От 70 години. Граници установени с кръвта на милиони загинали хора. Империите отдавна са в историята - Британската империя, Австроунгарската, Руската, Съветската. От цялата британска империя, разпъснала се на няколко континента, след разпадането й отиде в "добрата стара Англия" според разбирането си. Същото стана и с бившата Австроунгария - отидоха във Виена. Който жали за Съветската империя - защо не се качи на самолета, който изпрати Путин да прибере руснаците. А и сега може да отиде по всяко едно време. Има шанс даже да бъде посрещнат от техните журналисти и поне 5 минути да му отделят за пропагандна цел. Само да не стане като Жерард Депардио - отиде, с цел пропаганда беше ухажван от Кремъл, ама сега, възмутен от тази варварска война напусна Русия. Та кога казвате е самолета на Копейкин за Москва? Да отиде да спретне един протест пред Кремъл против ковид мерките и ограниченията. Нали той твърди, че там има демокрация а тук - репресии и диктатура.
  • 3
    4
    Аз
    Гледай Македония и не питай...
  • 5
    3
    Bonkerz
    Ам Киевска Рус (882 година – 1240 година) какво е бе? Не е ли самостоятелна държава на казаците в съюз с малко количество викинги/варяги (по подобие на обединението между прабългари и славяни)... и те като нас са били част от всякакви империи, които се разпадат (полска, литовска, австро-унгарска, ссср)... А за Гладомора не сте и чували, нали? Гладоморът е масов глад в Съветска Украйна през 1932 – 1933 г. Смятан е за една от най-тежките национални катастрофи в украинската история, като жертвите по различни оценки са няколко милиона души. Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство начело с Йосиф Сталин. И после двата нароса били братски...
  • -6
    2
    !!??
    как само две години бре?!? укрите са изкопали черно море!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари