Излъга ли ни Фейсбук?

0
Зукърбърг отрича!
Зукърбърг отрича!

Две са най-високите скорости. Едната на светлината, а другата на маниите, които плъзват във Фейсбук. Когато на 26 юни Върховният съд в САЩ разреши гей браковете във всички щати и позволи отглеждането на деца от двама родители от един и същи пол, социалната мрежа предложи услугата "Celebrate Pride". Която позволяваше на всеки член от мрежата да оцвети профилната си снимка в седемте цвята на дъгата.

Милиони потребители на мрежата, включително и в България, се присъединиха към толерантния жест и промениха профилната си снимка - тогава това съвпадна точно и с парада на ЛГБТ хората в София. А тон подаде самият Марк Зукърбърг, който също синхронизира профилната си снимка със седемте цвята.

Няколко дни по-късно обаче медии на Острова и зад Океана писаха, че "Celebrate Pride" е както демонстриране на високи нива на либералност, така и простичък механизъм, по който от най-голямата социална мрежа са проследявали какви са навиците ни на потребление и мислене.

Бомбата хвърли първо ученият Сезар Идалго, който заяви, че това е Фейсбук експеримент. "Въпросът, който искат да проучат с тази дъга, е колко време отнема на хората да сменят профилните си снимки обратно към оригиналните", заяви той. От theatlantic.com припомнят, че още през 2013-а Фейсбук е публикувала проучване по темата за това кой и как би подкрепил еднополовите бракове.

Тогава от социалната мрежа установили, че колкото повече приятели има някой член на Фейсбук, толкова по-голяма е вероятността да реагира с промяна в профилната си снимка - тогава не бе дъга, а знак за червено равенство. А хипотезата бе, че ако виждаш много такива знаци в т.нар. news feed, се увеличават и шансовете ти да си сложиш въпросното "лого" на равенството.

Социалните психолози логично очакват, че човешката склонност към конформизъм със сигурност ще бъде фактор и в гигантската среда на Фейсбук. А дъгата по профилните снимки може да бъде разчетена и като планетарно социологическо проучване, което се опитва да разбере както броя на хората, подкрепящи гей браковете, така и склонността им да се влияят от останалите.

Изхабяване на активизма

Въпреки че привидно Фейсбук изглежда като най-подходящото място за канализиране на всякакви колективни енергии, редица социални учени виждат в тази опция повече недостатъци отколкото предимства. През 2009-а потребители на Туитър оцветиха в зелено профилите си, за да покажат съпричастност към протестите в Техеран. "Тогава експериментът разкри много повече какво представлява въображението на западния човек, отколкото бе знак за реалността в Иран", твърди Фред Петросян, редактор на "Global Voices Iran". Социалният учен Евгени Морозов пък разкритикува метода със следния аргумент: "Хората са призовани от социалните мрежи към един особен вид безвреден активизъм.

Той не само, че не носи реална политическа промяна, ами и изхабява колективната енергия единствено като онлайн солидарност. Тя е симпатична, но не води до нищо", твърди той. "Експериментът с дъгата обаче има още един латентен недостатък. И той е, че настройва хората едни срещу други.

Въпросът с гей правата много лесно предизвиква конфликти и вместо толерантност, дъгата по профилите още повече изостри полярните мнения", казват още онлайн специалистите. Особени критики си навлякоха и Барак Обама и Хилари Клинтън, които демонстрираха съпричастност към каузата.

"Само преди години Обама беше против браковете от един и същи пол. Хилари Клинтън също", пише Питър Московиц във "Вашингтон пост". "Сега е лесно, популярно и модерно да си толерантен - когато 60% от американците така или иначе са. Но ЛГБТ хората все още страдат от куп проблеми и пречки в кариерата си в Америка", добавя Московиц в статията си.

 

Зукърбърг отрича

Обикновено конспирациите срещу Фейсбук са дело на руснаци, които и този път не останаха назад в подозренията си. "Марк Зукърбърг работи в пълен синхрон с американското правителство. Тази мрежа имитира едно свободно поле, а всъщност служи на целите на ЦРУ. И проблемът не е, че ви четат личните съобщения - никой няма време за това. А че посредством мрежата се манипулират всякакви социални промени, оказва се политически натиск, само че по нов начин. Не чрез пропаганда, а цветно и забавно, така че да не се усети човек", пише блогърът Евгений Сергеев. От социалната мрежа обаче отхвърлят обвиненията. "Дъгата на Celebrity Pride няма за цел да проучва поведението на хората. Тя бе начин да се покаже толерантност към ЛГБТ общностите", обявиха официално от Фейсбук.

 

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари