Изкуственият интелект, който ще ви помогне да създавате произведения на изкуството

0
Запознайте се с FRIDA - робот с изкуствен интелект
Запознайте се с FRIDA - робот с изкуствен интелект Снимка: unsplash.com

Вероятно всеки от нас, по един или друг начин, е мечтал да бъде велик творец и да създава произведения на изкуството, но и често се е чувствал недостатъчно уверен в това.

Запознайте се с FRIDA - робот с изкуствен интелект, който може да ви помогне да откриете артиста във вас и да създадете истински и впечатляващи шедьоври. Роботът използва бионична ръка, която създава изумителни творби посредством специален алгоритъм. Това обаче е и причината той да бъде обект на сериозни спорове и противоречиви мнения сред арт средите относно предимствата от използването на бота в изкуството.

Чрез тази статия ще се опитаме да разберем дали FRIDA ще направи революция в света на изкуството, или просто ще бъде поредната преекспонирана технологична новост, която не може да се сравнява с човешкия талант.

Следващото ниво на изкуствения интелект

Въпреки че в последно време доста се акцентира върху все по-явното навлизане на ChatGPT в живота ни, истината е, че изкуственият интелект отдавна е там и то в сериозни мащаби.

Така например ботове с изкуствен интелект вече заемат сериозно място в производството на автомобили, като участват активно в доставката и сглобяването на автомобилни части. Изкуственият интелект навлиза все повече и в свободното ни време. Пример за това е как администраторът в някой от сайтовете с най-добрите онлайн казина може да използва изкуствен интелект, за да установи опасни методи на залагане, в резултат на което да ви сигнализира с имейл или известие.

Случващото се през 2023 г. обаче представлява голям прогрес в използването на тази иновативна технология и FRIDA е най-красноречивото доказателство за това.

ChatGPT, революционният инструмент, който изпълнява редица от основните работни функции и задачи, направи истински фурор в световен мащаб. Не само заради това колко ефективен и рентабилен може да бъде изкуственият интелект, но заради страховете и притеснения, че той ще остави не малко хора без работата си.

Доста по-притеснително е използването на Synthesia - генератор на видеоклипове с изкуствен интелект, който може да създава изключително реалистични видеоклипове на хора, които четат зададен им текст, и дори да създаде говорещ клонинг на вас самия.

Напоследък бе разпространена тревожната информация, че венецуелското правителство е използвало софтуера за създаване на изключително реалистични пропагандни видеоклипове, което е доста притеснителна индикация за това до къде може да се стигне и какво може да се случи при такова недобронамерено използване на ИИ.

Разбира се, не бива за смятаме, че създаването на ботове може да има само злонамерено приложение. Така например FRIDA може да се използва с добри практически цели. Реална ли е заплахата от тази машина, или препитанието на художниците е в безопасност още известно време?

Какво всъщност представлява FRIDA

FRIDA е разработка на Университета Карнеги Мелън и носи името на не кой да е, а на колоритната, сложна и изключително талантлива мексиканска художничка Фрида Кало. Той използва модели на изкуствен интелект, които вече могат да създават изображения и възприемат живописното съдържание и го прилага в художественото изкуство.

Разработването на този проект е отнел не малко време, като една от основните задачи е била да се въведат в базата данни на FRIDA съществуващи художествени произведения и текстови описания. В последствие ботът вече може да създава изображения с помощта на механична ръка, като изпълнява зададените му указания и задачи.

Истината е, че резултатите са впечатляващи.

Можете ли да си представите, че FRIDA възпроизвежда почти едно към едно известни картини на Винсент Ван Гог и Анди Уорхол. Цветовете и текстурата са почти идентични с тези на оригиналните платна, така че сами можете да оцените усилията, положени при програмиране на изкуствения интелект.

С една дума - това е почти като представянето на талантлив ученик.

Аргументи в полза на FRIDA

Един от основните плюсове, които създателите и поддръжниците на FRIDA изтъкват, е че изкуственият интелект може да създава произведения на изкуството с постоянно качество и стилистика, което може да бъде характеризирано по-скоро като процес за създаване на брандирани графики или генериране на изображения за научни изследвания.

Освен това може да създава и уникални произведения на изкуството, които не са измислени от човешкия разум. Всичко това може да бъде полезно и приложимо при реализиране на проекти или проучване на нови художествени стилове.

От друга страна FRIDA може да се използва като забавно средство за хора, които тепърва навлизат в света на художественото изкуство. Освен всичко споменато до тук, роботът може да се използва и механичен наръчник по изкуство за начинаещи.

В обобщение ще да кажем, че FRIDA може да е от полза както на опитни, така и на начинаещи творци. Но е редно да споменем какви са потенциалните минуси на бота.

Аргументите против FRIDA

Истината е, че всеки, който си мисли, че FRIDA може да създаде произведение на изкуството за минути, дълбоко се лъже. Времето за рисуване може да отнеме часове и зависи от редица фактори като сложност, техники и други. Въпреки това FRIDA създава художествено произведение далеч по-бързо от хората.

Вярвате или не, FRIDA дори е създадена да допуска грешки. Опирайки се на това, че изкуството не е точна наука и механичен процес, създателите на бота са успели да елиминират способността роботите да създават крайни продукти с възможно най-голяма точност и безупречност. Рискът тук обаче се крие във вероятността вместо шедьовър да се създаде пълна безсмислица или нещо, което е просто за боклука.

Не по-малък е проблемът за смисъла и дълбочината на изкуството, генерирано от изкуствен интелект - тема, която предизвиква сериозно безпокойство сред творческите среди. Изкуственият интелект е лишен от емоционалното и интуитивно разбиране, което хората влагат в работата си. А това може да доведе до създаване на стерилно изкуство.

Ще замени ли изкуственият интелект хората на изкуството?

Отговор е "не". Ценителите на художественото изкуство винаги ще предпочитат произведение, създадено от човека, пред механично такова. Най-вече заради душевността, човешката перспектива, емоциите и вдъхновението, които само човекът може да въплъти в едно произведение на изкуството.

Макар че ботове като FRIDA със сигурност могат да имат доста добро практическо приложение в сферата на графичния дизайн и интелектуална работа, те трябва да извървят дълъг път, за да се усъвършенстват до такава степен, че да възпроизвеждат тънкостите, виртуозността и сложността на човешкия гений.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари