Изхвърлят икономиката от родните университети

0
Родните университети ще бъдат принудени да свиват или закриват слабите си специалности през следващите 5 години
Родните университети ще бъдат принудени да свиват или закриват слабите си специалности през следващите 5 години

Родните университети ще бъдат принудени да свиват или закриват слабите си специалности през следващите 5 години, сочи прогноза на Министерството на образованието, цитирана от „Телеграф”. 

Причината е в намаляващия брой кандидат-студенти в специалности като „Икономика” и „Туризъм”. От МОН са категорични, че пари на ВУЗ-овете ще се дават все повече на база качество на обучение, а не на боря на студентите.

Това се казва в проект за Постановление на Министерски съвет, публикувано на сайта на ведомството. Ако то се приеме, повечето от висшите училища ще трябва да се откажат от специалностите, свързани с икономика, администрация и управление, защото държавата няма да отделя пари за тях.

Това обаче ще засегне само някои от провинциалните висши училища, докато рейтинга на УНСС и СУ за тези специалности остава висок и те ще получават пари от държавата.
Експерти са категорични, че единственият шанс за запазване на тези специалности е поемането на финансирането им от самите ВУЗ-ове.

Новите начини за финансиране вероятно ще доведат до преструктуриране на някои университети в провинцията- например в Шумен и Благоевград да се обособят повече специалности по педагогика, а в техническите ВУЗ-ове да се развиват предимно инженерни специалности, а не икономически.

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари