Депутатите забраниха разкриването на нови университети

0
Сегашните ректори, които са навършили 65 г., ще довършват мандатите си при условията, при които са избрани
Сегашните ректори, които са навършили 65 г., ще довършват мандатите си при условията, при които са избрани

Да не се разкриват нови вузове, докато МС не приеме Национална карта на висшето образование, която да определи териториалната и профилна структура на университетите у нас - това регламентираха депутатите днес, гласувайки на второ четене предложените от МОН промени в закона за висшето образование.

Както вече писахме, голяма част от поправките бяха приети на тъмно - на изнесени заседания в Сандански, за които нямаше предварителна информация, припомня вестник СЕГА.

Думата "мораториум" не бе записана в закона - вместо това депутатите се спряха на формулировката "не се откриват" нови университети. На практика обаче според депутатите и тя означава същото - забрана. Тя ще важи за откриване на нови вузове - държавни и частни, на териториално изнесени структури и филиали - и в държавните, и в частните, както и на факултети, департаметни и колежи само в държавните вузове. В първоначалния вариант нямаше забрана частните университети да откриват филиали, както и държавните да откриват териториално изнесени звена. Ограничението засяга и преобразуването на висши училища и на основни звена и филиали в държавните вузове с изключение на преобразуването за консолидация и за оптимизация. На практика новите текстове няма да променият по същество сегашната ситуация, защото разрастването на университетската ни мрежа е стигнало своя предел. Проверка на "Сега" в Националната агенция за акредитация показа, че в нея няма постъпили проекти за откриване нито на нови университети, нито на техни основни звена.

В 1-годишен срок от влизането в сила на закона министърът на образованието трябва да разработи и внесе в Министерския съвет Националната карта на висшето образование в Република България, решиха още депутатите. Договорите за управление, които занапред ректорите ще трябва да сключват с министъра, ще важат за тези ректори на държавни висши училища, за които след влизането в сила на закона остават повече от 2 г. до приключване на мандата им. Просветният министър ще утвърждава политика за развитието на всеки държавен вуз в тримесечен срок от влизането в сила на закона.

На едно от заседанията в Сандански депутатите решиха на ръководна длъжност в родните университети да не могат да се избират лица, "които към датата на избора са навършили 65-годишна възраст". Решено бе и мандатът на лицата, избирани на ръководните длъжности - като ректор, декан, директор на департамент, филиал и колеж и техните заместници, да се прекратява предсрочно освен в случаите по чл. 35 (т.е по тяхно желание или при отзоваване от Общото събрание), и при навършване на 65 години. В тези случаи органът, който ги е избрал, т.е Общото събрание, следва да проведе частичен избор в срок до 2 месеца. Днес обаче депутатите приеха с преходните разпоредби текстове, според които лицата, които към влизане в сила на закона вече заемат ръководните длъжности ректор, декан и т.н., не се прекратява предсрочно при навършване на 65-годишна възраст, т.е ограничението няма да важи за заварените случаи. След дискусии депутатите допълниха текста за случаите, в които ректорите вече са навършили 65 г. Новият текст гласи, че лицата на ръководни длъжности, които са навършили 65 г. към момента на влизане в сила на закона, довършват мандатите си при условията, при които са избрани. 

В 6-месечен срок от влизането в сила на закона МС трябва да приведе в съответствие с него правилника за дейността на Националната агенция за оценяване и акредитация. Откритите до влизането в сила на този закон процедури за институционална и програмна акредитация, както и за оценяване на проекти, се довършват по досегашните условия и ред. Електронната платформа, в която занапред ще се правят акредитациите, ще се разработва и започва да функционира в срок до 2 г. от влизането в сила на този закон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари