Изграждат Център за върхови постижения в Русе

0
Общата стойност на проекта е близо 30 милиона лева
Общата стойност на проекта е близо 30 милиона лева

Консорциум УНИТе (Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-Обществото), създаден от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе избран да реализира проект в компонент 2 „Информатика и информационни, и комуникационни технологии, по който в Русе ще бъде изграден Център за върхови постижения.

Общата стойност на проекта е 29 781 883,04 лв. Основна цел на Консорциума е да съдейства за развитието на научните и образователни дейности в областта на информатиката и на информационните и комуникационните технологии в интерес на обществото.

Предвижда се научната инфраструктура да бъде разпределена между университетите, които ще изпълняват дейностите по проекта, а повишаването на научния капацитет в тях по естествен начин ще доведе до по-високо качество на обучението в изучаваните области.

Създаването на Центъра би дало нови възможности на високообразовани млади хора да изберат перспективата за успешна кариера в България в една стратегическа за страната сфера на икономиката. Два факултета на Русенския университет ще бъдат сред активните участници в реализацията на проекта – Факултетът по природни науки и образование и Факултетът по електротехника, електроника и автоматика.

Още две проектни предложения са получили одобрение по процедурата - Институтът по обща и неорганична химия към БАН с бюджет от почти 69,2 млн. лв. ще създаде център по „Мехатроника и чисти технологии“, а Консорциумът „Наследство БГ“ с водеща организация Софийския университет ще разчита на бюджет от над 29 млн. лв. за изграждането на център за върхови постижения в областта на „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари