Изграждат система за мониторинг на въздуха в Разград

0
Какъв е коментара на директора на РИОСВ Русе по въпроса
Какъв е коментара на директора на РИОСВ Русе по въпроса Снимка: Радка Минчева / Дарик

Система за мониторинг на атмосферния въздух ще бъде изградена в Разград, съобщиха от областната администрация.

Специалисти са проучили възможностите за изграждане на такава система и излезли със становище да се избере вариантът, включващ поставяне на електрохимични сензори в пет точки в областния град.

Възможностите са за отчитане на наличието на сероводород, амоняк и фини прахови частици, а резултатите ще се оповестяват в интернет или на табло в центъра на града, така че всички, които проявяват интерес, да имат достъп до тази информация.

При установяване на продължително замърсяване, ще бъде сезирана екоинспекцията, която да установи източника. Общата стойност на системата е между 40 000 и 50 000 лева. Три фирми ще подпомогнат инициативата с по 5000 лева, а община Разград ще я дофинансира, уточняват от областната администрация.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе инж. Любомир Атанасов е коментирал, че системата ще осигури възможност за постоянно наблюдение на качеството на въздуха, което пък ще е база и за анализ от страна на здравните власти на въздействието на неприятните миризми върху здравето на разградчани.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари