Изгорях с 50 000 лева и загубих много години от живота си

1
Диспечер от БДЖ даде пари за ремонт на жилището на изгората си, тя се залюби с майстора
Диспечер от БДЖ даде пари за ремонт на жилището на изгората си, тя се залюби с майстора

Изгорях с 50 000 лева и загубих много години от живота си, в които можех да срещна подходящата жена и да създам семейство.

Това е равносметката, която прави 47-годишният Веселин Тонов за връзката му със Светла Ангелова.

Дълго време тя била дамата на сърцето му. В годините правил всичко за нея - дал  пари да купи жилище. Тогава Веселин изобщо не мислил, че може да бъде измамен. Вярвал, че със Светла се обичат и скоро ще се оженят, пише вестник Марица.

Когато в апартамента вече вървели довършителните работи, обаче съдбата се подиграла с Тонов. Светла си паднала по майстора, дошъл да слага плочките в банята. Между тях пламнала любов от пръв поглед, на която дамата се отдала изцяло.

Скъсала с Веселин по бързата процедура. Той останал сам, със заеми за 20 000 лв. и апартамент, който се води на бившата му приятелка. Следват разправии и съдебни дела, които мъжът губи, защото не може да докаже, че е имал уговорка със Светла да му връща пари за жилището.

„Тя го е замислила така още от самото начало - да си купи жилище, за което и аз да плащам, и после да си живее живота”, казва днес измаменият мъж. 

Веселин е диспечер в БДЖ, а Светла работи като военнослужещ в авиобаза Крумово. Двамата се запознават преди двайсетина години още като студенти. Той учи бизнес администрация в Югозападния университет,  а тя в следва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

По това време и двамата живеят на общежитие, но през 2004 г. Веселин си купува жилище в един от първите блокове на комплекс „Гербера” в „Тракия”.

Светла е от Разград и отива да живее при него. Двама кроят планове за общо бъдеще, даже планират сватба. Решават да се включат в изграждането на още един апартамент в същия комплекс, за да го дават под наем.

През 2008 г. Веселин тегли кредит от 10 000 лв., за да започне изплащането. След това Светла също взима заем от 20 000 лв., още 10 000 дава майката на момичето. Жилището обаче излиза около 50 000 лв. и се налага Веселин да вземе още един кредит.

Така осигурява на тогавашната си любима още десетина хиляди лева. Според него уговорката е нотариалният акт да бъде издаден на името на Светла, като вторият кредит на Веселин да бъде изплащан от майка , а първите 10 000 лв. да му бъдат върнати, когато семейството продаде имот в разградско село. Той има дете от първия си брак.

Майката на Светла настоява, че това може да се превърне в проблем. Убеждава го жилището да се запише на Светла, за да не възникнат разправии в бъдеще, когато двамата имат свои деца.  

След завършването на академията Светла за кратко е учителка по музика. После започва работа в авиобазата. Когато събирането на пари за жилището на Светла е в разгара си, общ познат му съобщава, че тя непрекъснато се движи с компанията на свой колега старшина от поделението.

Светла охладнява към доскорошния си любим, започва да излиза сама. Казва, че се вижда с приятелки. Когато са заедно с Веселин, непрекъснато говори по телефона. Междувременно жилището на Светла е готово, но трябва да бъде довършено. 

„Майка  щеше да помага, за да го направим и през септември, когато студентите започнат да търсят квартири, да го дадем. Аз изплащах два заема и не можех да отделя пари за плочки и другите необходими неща”, разказва Веселин.

Започват разправии, Светла го обвинява, че я ограничава и не прави нищо за довършването на апартамента. След това се изнася в неоправения апартамент и Веселин разбира, че старшината е непрекъснато при Светла в жилището.

„Обясни ми, че той само  лепи плочките, майстор бил, но беше ясно, че не е само това”, огорчен е Веселин. 

Той се примирява с раздялата, но решава да си потърси парите. В първите месеци след като Светла напуска Веселин, майка  изплаща втория заем, както била уговорката. Когато обаче след време му се обаждат, че има забавена вноска, той  се обажда да преведе парите. Следва жалба в полицията срещу него за тормоз на жената по телефона.

Веселин решава най-сетне да се снабди с документ, че Светла и майка  му дължат 20 000 лв. Те обаче отказват да разпишат каквото и да е. Той внася сигнал в прокуратурата, но и Военната, и Районната решават, че няма данни за извършено престъпление.

Отказват да образуват досъдебно производство. Това става повод за нови скандали, които завършват с дело срещу Веселин по Закона за защита от домашното насилие.

На 5 април 2012 г. Пловдивският районен съд се произнася, че между Светла и Веселин  е налице конфликт заради неуредени финансови отношения, но това не може да бъде основание за защита от домашно насилие. 

Междувременно Веселин продължава да изплаща двата кредита, защото те са обезпечени с ипотека върху собственото му жилище.

Накрая завежда гражданско дело срещу Светла и представя в съда документи за изтеглените кредити. Но тъй като не може да представи договор, че е дал сумите на Светла и майка  назаем, губи на всички инстанции. 

„По делото за домашното насилие съдът признава, че имаме неуредени финансови отношения. По другото обаче решиха, че нямам доказателства, че съм  дал пари, недоумява мъжът. 

Към ден-днешен той вече е изплатил кредитите и изчислява, че е върнал близо 50 000 лв. с лихвите. Докато е погасявал вноските, така и не е заделил пари, за да оправи собственото си жилище. Основни мебели в него липсват и до ден-днешен, а майка му спи на земята. 

Съжалявам, че въобще срещнах Светла, обобщава Веселин Тонов. 

Версията на майката на Светла е съвсем друга.

„Веселин не искаше да се ожени за дъщеря ми и си писа жилището само на себе си. После купихме апартамент и на нея. Той не е помагал с пари. Вярвате ли, че с неговата заплата на диспечер може да изплати две жилища”, каза пред „Марица” Райна Стоянова. Тя отказа да ни осигури връзка със Светла, защото дъщеря  не искала да бъде притеснявана. 

Екипът ни се опита да се срещне със Светла на адреса  в ЖР „Тракия”, но тя не беше в момента в апартамента си.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари