Издигат паметник на Елиас Канети в Русе

0
Освен родната къща на Елиас Канети, в Русе вече ще има и негов бюст-паметник
Освен родната къща на Елиас Канети, в Русе вече ще има и негов бюст-паметник Снимка: Дневник

2,5-тонен бюст-паметник на Елиас Канети ще се монтира до края на седмицата на едноименния площад в Русе, съобши главният архитект на общината Живка Бучуковска. Монументът е изработен от известния скулптор Георги Чапкънов - Чапа. Той ще се открие на 25 юли т.г. за 110-годишнината от рождението на единствения Нобелов лауреат за литература на България.

За изработения бюст със средства на частен фонд е оформено пространство на ул. "Славянска". Паметникът представлява двуметров каменен постамент със скулптурата на Канети до кръста, а в ухото му "шепне" сова като символ на мъдростта. С едната си ръка Канети е облегнат върху книги, а с другата пише. Камъкът е цепен от всички страна, а предната част е рязана и полирана. Отпред има име, дати и лаврова клонка.

Площад "Канети" ще се впише в обновения център на Русе по ул. "Александровска", който се финансира с 5,408 млн.лв. по ОП "Регионално развитие". За официалното откриване в петък се очаква да пристигне регионалният минисътр Лилна Павлова.

Старият нов център на "малката Виена" до пл. "Батенберг" вече е пешеходна зона с вибробетонови плочи в 3 нюанса. За първи път в България по нея са направени 3 повдигнати пешеходни пътеки с хидравлични колчета. На площадите "Елиас Канети" и "Хан Кубрат" има и 2 "сухи" фонтана. Те са без водно корито, а струите се стичат по оформените площадки и хората могат да минават край тях. Емблематичните сгради имат художествено осветление, като за някогашния Русчук напомнят електрическите стълбове за осветление с фенери. Увеличената растителност се полива автоматично, а 25 видеокамери следят срещу вандали.

Известният скулптор Георги Чапкънов-Чапа се ангажира с изграждане на паметник на Елиас Канети в Русе. Нобеловият лауреат е роден в града.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари