Издигат кандидатурата на професор Герджиков след два дни

0
Той каза, че ще разчита на подкрепа от ГЕРБ и от хората в център-дясно
Той каза, че ще разчита на подкрепа от ГЕРБ и от хората в център-дясно Снимка: БГНЕС

Той обяви кандидатурата си в деня на откриването на академичната учебна година в СУ

Ректорът на Софийския университет официално влиза в битката за „Дондуков“ 2, че ще разчита на подкрепа от ГЕРБ и от хората в център-дясно, каза проф. Анастас Герджиков, цитиран от bTV. Номинацията му ще бъде издигната от инициативен комитет след два дни.

Професор Герджиков обяви кандидатурата са за президент в деня на откриването на академичната учебна година на най-старото висше училище у нас, което сега ръководи.

Приех да бъда издигнат от Инициативен комитет за президент на Република България, надявам се на широка подкрепа от всички партии, особено от дясно и дясно-центристките партии. За сега такава подкрепа са декларирали от политическа партия ГЕРБ. Надявам се да убедя всички, че аз съм този кандидат, който може да обедини всички партии и всички българи в името на общ идеал“, заяви проф. Герджиков.

Кандидатурата на професора беше оценена от анализатори.

Това е кандидатура против сблъсъка, против конфронтацията, против напрежението, което толкова обичат в сегашното президентство“, смята политологът Георги Харизанов.

На мен лично професор Герджиков ми вдъхва симпатии, изглежда почтен, честен човек от такива хора има нужда“, отбеляза и политологът Слави Василев.

Преди две години разследване разкри, че професорът е сключил договор за 9 000 лева от името на Софийския университет с майка си.

В последствие беше сезирана и комисията за противодействие на корупцията. Днес, две години по-късно, комисията разпространи свое становище от 2020 г.

По същество, твърденията в публикациите са, че проф. Анастас Герджиков е сключил с неговата майка – проф. Мария Герджикова, договор за извършване на изследване на потребностите по български език и литература в българските общности в чужбина, срещу което е получила възнаграждение в размер на 9 000 лв." – припомнят от КПКОНПИ.

Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на проф. дфн Анастас Герджиковректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Още преди две години от Алма Матер съобщиха, че възнаграждението, получено по договора, ще бъде дарено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари