Издателствата на книги са в криза заради липса на хартия

0
Кризата със суровините повлича европейските книгоиздатели надолу
Кризата със суровините повлича европейските книгоиздатели надолу

Книжният пазар в Европа е на ръба на криза.

Издателствата не са в състояние да изпълнят плановете си за доставка на нови книги поради проблеми с доставките на хартия. Недостигът на целулоза, както и нарастващите разходи за енергия и гориво и прекъсванията в доставките принуждават книгоиздателите да намалят производството на книги, което изтласква малките и средните издателства от пазара на печатни издания. Това е от полза за плановете на европейските лидери за пълна цифровизация на икономиката, съобщава 4publishing-bg.com.

Целулозата поскъпна със 70% от края на 2020 г. досега и въпреки това продължава да има недостиг. Съответно няма достатъчно хартия и издателствата смятат, че няма да успеят да осъществят плановете си за коледните базари, когато са най-големите им продажби. Невъзможността да се предложи на клиентите приличен избор от книги може да бъде истинско търговско фиаско за книжарниците и издателите. Нарастващите разходи за издаване на нови книги могат да засегнат най-вече малките издателства, които не са в състояние да правят големи поръчки за отпечатване и следователно не могат да намалят разходите за отпечатване на книги за сметка на големи количества.

Единственият изход за издателствата е да намалят сегашния обем на производството на книги. Предвид разходите това означава, че малките издателства ще бъдат принудени да произвеждат по-малко от 10 заглавия годишно, а това означава, че те автоматично ще бъдат изтласкани от книжния бизнес, анализира специализираният сайт.

Италианските печатници, които доскоро поддържаха старите цени, бяха принудени да преразгледат ценовите си политики този месец. В интервю за HuffPost Антонио Бекини, един от собствениците на печатницата Geca Industrie Grafiche, казва, че компанията му се е опитала да запази старите цени до Панаира на книгата в Торино, но не може и няма да поеме допълнителни разходи.

“Увеличението на цените за издателите ще зависи от вида на печата: за вестникарската хартия увеличението ще бъде средно 6%, а за бялата хартия – 10-12%. Цените ни все още са умерени, тъй като успяхме да натрупаме значителен запас от хартия, преди увеличението на цените да достигне своя връх.”, казва Антонио Бекини.

Според Бекини новините за повишаването на цените на хартията от европейските хартиени фабрики са дошли още през април 2021 г., докато истинската “хартиена война” със седмични увеличения на цените е избухнала през септември. В този момент към нарастващите цени на целулозата се прибавя инфлацията и повишените цени на газа и електроенергията.

Недостигът на хартия може да се отрази не само на книгоиздаването, но и на свързаните с него области, в които се използва хартия при производството на продукти. Става дума за опаковъчна хартия, хартия за салфетки, картон. Офисите, които системно купуват хартия за принтерите си, постепенно ще преминат към принудителна цифровизация на системите си за архивиране и ускорена миграция към електронни носители. Това, разбира се, ще доведе до повишено търсене на цифрови бази данни и на всички софтуерни и хардуерни продукти, но увеличението на цените на тези пазари не би трябвало да е толкова драматично, тъй като то не се подсилва от увеличението на цените на първичните суровини.

Високата цена на книгите и хартията принуждава потребителите да се обърнат към техните цифрови аналози, като в процеса на цифровизация се включват все повече компании и частни потребители. Временният проблем с недостига на микрочипове, с който Европа внезапно се сблъсква в момента, може да забави, но едва ли ще спре нарастващата тенденция към цифровизация на производствените процеси и продуктите за крайна употреба. Преминаването на бизнеса към места, където ползите и икономиите са ясни, е само въпрос на време и е вероятно общият план за цифровизация на Европа да бъде изпълнен и надхвърлен много по-рано от първоначално предвиденото, заключава 4publishing-bg.com.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари