Изчезва ли розовият домат?

2
Българският розов домат се намира все по-рядко, а цената му скача
Българският розов домат се намира все по-рядко, а цената му скача Видео: NOVA

Зеленчукопроизводители твърдят, че отглеждането на българския сорт става все по-трудно

Българският розов домат се намира все по-рядко, а цената му скача. На какво се дължи това - вредители, климат или просто липса на хора, които да го отглеждат? Отговори дава едно семейство, което от 20 години се занимава със земеделие в Северна България.

Габриела Николова е само на 25 години, но е израснала в оранжериите и на полето край Лясковец. Родителите ѝ отглеждат плодове и зеленчуци, основно домати, краставици и чушки. Дискусионната тема с цената и качеството на розовия домат си има логично обяснение, казва младата зеленчукопроизводителка.

Това е най-вкусният и най-търсеният домат. Но не е подходящ за търговия, защото е нетраен, Ние обаче смятаме, че не трябва да изчезва, защото той е наш, роден”, категорична е Габриела, предава NOVA.

Капризният розов домат има място в оранжериите на родителите ѝ, въпреки неблагодарният климат и тази година. Зле му влияят високите температури, засушаването и обилните дъждове. Затова е и по-скъп.

За 20 години на полето семейство Николови не е получило нито лев от държавата и смята, че е време управляващите да помислят и за зеленчукопроизводителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари