Изчезнал ли е руският министър на отбраната Сергей Шойгу?

0
Шойгу не се е появявал в публичното пространство от 11 март
Шойгу не се е появявал в публичното пространство от 11 март Снимка: Global Look Press

Все още няма официална информация от министерството на отбраната и от прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, към когото изданието "Агентство" се е обърнало за коментар

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов не са се появявали публично от 11 март. На това обръща внимание журналистът от изданието "Медиазона" Дмитрий Трешчанин, пише руският сайт "Агентство". От седмици в западни и украински медии вървят слухове, че всеки един от двамата може да бъде нарочен за провала на военната операция в Украйна, допълва Епицентър.

В същото време съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко обяви, че на 21 март президентът Владимир Путин е провел видеоконференция с участието на Шойгу и Герасимов.В нея са участвали още Николай Патрушев (секретар на Съвета за сигурност на РФ) и директорът на Федералната служба на сигурност Александър Бортников.

Все още няма официална информация от министерството на отбраната и от прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, към когото "Агентство" се е обърнало за коментар.

Според изданието Шойгу за последно се е появил в новините на руските агенции на 11 март - тогава е имал разговор с турския си колега Хулуси Акмар. В същия ден Министерството на отбраната съобщи за посещението на Шойгу в Централната военна клинична болница в Мандрик, където министърът е връчил награди на руски военнослужещи, участвали в бойни действия в Украйна.

На 18 март на уебсайта на Кремъл се споменава, че Шойгу е участвал в среща на постоянните членове на Съвета за сигурност с президента Владимир Путин. Снимки и видеоклипове от тази среща обаче не бяха публикувани. Същия ден "Първи канал" излъчва репортаж за награждаване на военни от Шойгу, но снимките в репортажа се оказват от видеото, публикувано от Министерство на отбраната на 11 март.

Преди 11 март новини за събития, свързани лично с Шойгу, се публикуваха регулярно на всеки няколко дни.

След 11 март не се съобщава и за събития, свързани и с началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов. За последно ТАСС е съобщила на 11 март, че Герасимов е провел разговори с турския си колега Яшар Гюлер. Преди това на 4 март РИА Новости и ТАСС съобщиха, че началникът на Генералния щаб е разговарял с френския си колега Тиери Бюркар. А на 27 февруари той присъства на среща с Путин заедно с Шойгу.

Припомняме, че от седмици в западните и украинските медии вървят слухове, че президентът Владимир Путин е нарочил Шойгу за виновник за провала на военната операция в Украйна. Според друга версия пък Шойгу подготвял военен преврат срещу държавния глава. Говори се също, че Валерий Герасимов също може да бъде обвинен за големите загуби на руските сили в Украйна.

Висш украински функционер обяви, че преди два дни Путин е провел съвещание с участието на Шойгу и Герасимов

На 21 март Путин е провел съвещание в режим на видеоконференция с Николай Патрушев (секретар на Съвета за сигурност на РФ), военния министър Сергей Шойгу, началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов и директора на Федералната служба на сигурност Александър Бортников. Това съобщи във Фейсбук съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Герашченко.

Според него при обсъждането на текущата ситуация на фронта Герасимов описал загубите като "съществени". Путин го прекъснал и заявил, че това са "допустими загуби", които са нищо в сравнение с целите, които ще бъдат постигнати след победата.

Президентът поставил нов краен срок за "победата" - 7 май, твърди Герашченко. Към тази дата той планира да принуди украинската власт да подпише споразумение, което да представи като капитулация на Киев и да отпразнува на 9 май Парада на Победата, пише още съветникът на украинския вънрешен министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    123
    "пише още съветникът на усраинският външен министър..." абе хора, ще ме разплачете от смях. вие тая фашистка паплач мизерна я издигнахте отвън нивото на сикрет сървис и мосад. тя знае Путин какво говори и как дори е реагирал... абе вие малко срам нямате ли да ръсите такива глупости ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари