Избягвайте сиренето и кашкавалa, предизвикват слуз

0
Вредни ли са млечните продукти
Вредни ли са млечните продукти

За мен киселото мляко е най-добрият продукт сред млечните, особено ако е богато на пробиотици. За да си гарантирам качествено кисело мляко, си го правя вкъщи сама и процесът е толкова лесен, че бих съветвала хората да опитат същото, заяви пред BIG5.BG един от най-добрите нутриционисти у нас Надя Петрова. 

Иначе киселото мляко е перфектната закуска и е добро леко похапване, включително вечер. Нека отслабващите го ядат на закуска, то е богато на протеини, които ще ги държат сити по-дълго и ще предотвратят силното желание за нещо сладко по-късно през деня. Може да ядем кисело мляко всеки ден, но да редуваме - краве, козе, овче, биволско.

„Аз съм „за“ приема на ферментирали млечни, но в ограничено количество и с доказан произход“, нутриционистът отговаря на въпроса вредни ли са млечните. Не е редно да се върви срещу години доказателства за ползите на киселото мляко. Проблемът е, че ползите му идват от пробиотиците в него, но в голяма част от млеката по магазините няма голямо разнообразие от пробиотици, и ползите са по-малки.

Някои смятат, че козето сирене е по-полезно от кравето, но Надя Петрова твърди, че не е така. „По-скоро нека ядем различни сирена – козе, овче, краве, дори биволско. Колкото по-голямо е разнообразието, толкова по-малък е шансът организмът да реагира негативно към някое от тях“, убедена е тя. Проблемите със сиренето идват от прекаляването с него, а българинът, както знаем, прекалява точно с краве млечните продукти, оттам и те са набедени за проблемни. Но ако ядяхме основно козе – ситуацията щеше да е същата.

„Ако си намерим сирене, което е направено с морска сол и е ферментирало 40 дни – това бих нарекла полезно. Истината е, че ако сиренето е с трапезна сол и не е ферментирало, е по добре да се избягва“, обяснява нутриционистът. Що се отнася до това дали може да го хапваме в салати – да. Най-добре е да се комбинира само със зеленчуци. Но от ботаническа гледна точка доматът е плод. А кашкавалът е добре да се хапва умерено.

„По-добре е сиренето и кашкавалът да се избягват“, каза пред BIG5.BG специалистът по хранене Владимир Мутаров. Те образуват слуз в организма, който не е полезен. Все пак ако трябва да се избира вид, той препоръчва козето. И е най-добре, ако човек не може без сирене, да го хапва 2 пъти в седмицата, не повече.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари