Унищожават близо 400 000 кокошки заради птичи грип във Великотърновско

1
Птиците се отглеждат в животновъден обект в Дебелец
Птиците се отглеждат в животновъден обект в Дебелец

Птиците се отглеждат в животновъден обект в Дебелец

Близо 400 000 кокошки носачки, яйца, фуражи и торове ще бъдат унищожени след случай на птичи грип във ферма в Дебелец, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов, цитиран от БТА.

Днес извънредно заседава Областната епизоотична комисия заради установен случай на инфлуенца по птиците във Великотърновска област, регистриран от петък миналата седмица.

Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации реши единодушно заболелите от инфлуенца кокошки - носачки, които се отглеждат в животновъден обект в Дебелец, да бъдат умъртвени принудително по хуманен начин. Труповете на птиците ще бъдат загробени на най-близкото възможно място до обекта – два съседни терена в землището на град Дебелец.

За целта областният управител Ивайло Здравков разпореди комисия от експерти, председателствана от заместник-кмета на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, да извърши проверка на място. След извършената инспекция в рамките на обедните часове, представителите на всички институции дадоха положително становище за терените.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов информира , че всички дейности, свързани с умъртвяването и загробването ще се документират с протоколи, ще се използват водонепропускливи багове, ще се изгради ограда и ще поставят указателни табели. Цялата охрана, както и нужната организация по безопасността на процеса, ще обезпечи Областната дирекция на МВР, подчерта по време на заседанието на епизоотичната комисия директорът старши комисар Димитър Машов.

Областният управител Ивайло Здравков изисква до приключване на дейността по загробване ежедневно по два пъти на ден да се докладва за извършените дейности от Областната дирекция по безопасност на храните.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат населените места от община Велико Търново - селата Леденик, Момин сбор, Пушево, Буковец, Шемшево, Килифарево, Ялово, Нацовци, Върлинка, Големаните, Плаково, Велчево, Пчелище, Присово, Малки чифлик, Шереметя, Арбанаси и от обл. Габрово, общ. Дряново селата Маноя, Косарка, Соколово, Руня, Саласука, Длъгня, Гоздейка, Туркинча, Крънча и Зая.

Износът на всички яйца, излезли от фермата от 21 дни насам в страната и в чужбина, като засега има информация за партиди яйца, изнесени за Гърция, също ще бъде проследен, а количествата - иззети и унищожени, посочи д-р Спасов. От петък миналата седмица дейността на фермата е преустановена и обектът е затворен, посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Градуса
    Иска пак да е монополист. Майка им бухалки
  • 5
    1
    Miki
    Старата песен на "нов",глас.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари