Избирателната активност в Русия надхвърли 62%

2
Страната провежда последния ден от гласуването на своите президентски избори
Страната провежда последния ден от гласуването на своите президентски избори

Страната провежда последния ден от гласуването на своите президентски избори

Русия провежда последния ден от гласуването на своите президентски избори в неделя, като Владимир Путин се готви да спечели нов мандат, за да продължи войната си в Украйна и конфронтацията със Запада.

Избирателната активност вече надхвърли 62%, съобщи държавната телевизия, цитирайки руската Централна избирателна комисия. Гласуването трябва да приключи в най-западната Калининградска област на Русия в 21 часа, московско време, като резултатите от екзитпола вероятно ще бъдат публикувани скоро след това, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Путин получи рекордните 77% от гласовете на изборите през 2018 г. при избирателна активност от 67,5%. Кремъл е решен да постигне подобен висок резултат и избирателна активност този път, за да представи победата като доказателство, че страната е обединена зад войната в Украйна.

Путин не е изправен пред сериозна опозиция на строго контролираните избори, като трима други кандидати представляват партии, лоялни на Кремъл.

Вече най-дълго управлявалият руски лидер след съветския диктатор Йосиф Сталин, 71-годишният Путин ще удължи почти четвъртвековното си управление с още шест години, докато войските му провеждат офанзива в Украйна. Русия се възползва от предимството си през третата година от инвазията, докато Украйна се бори да снабди своите сили с боеприпаси на фона на забавяне на военната помощ от своите американски и европейски съюзници.

Военновременната икономика на Русия до голяма степен преодоля шока от безпрецедентни международни санкции, благодарение на продължаващия поток от енергийни приходи и масивното инжектиране на държавни разходи в подкрепа на отбранителната индустрия и защита на местния бизнес. Търговията с Китай процъфтява, докато Русия пренасочва икономиката си далеч от пазарите на Европа.

През последните две години режимът на Путин преустрои всеки елемент, за да се адаптира към постоянно състояние на война, каза Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир.

Операциите бяха ограничени за кратко в неделя сутринта на три московски летища - Домодедово, Внуково и Жуковски - за да се гарантира безопасността на полетите, съобщи информационната служба Интерфакс, цитирайки Федералната агенция за въздушен транспорт. По-рано кметът на Москва Сергей Собянин каза, че противовъздушната отбрана е свалила дрон в района на Домодедово в столицата.

Украйна проведе засилваща се кампания от атаки с дронове, насочени към ключова руска инфраструктура, включително петролни рафинерии преди и по време на изборите. Властите съобщиха, че рафинерията в Славянск на Кубан в южния Краснодарски край е била ударена през нощта, причинявайки пожар, който по-късно е бил потушен, след като няколко завода бяха атакувани в събота.

Руското министерство на отбраната съобщи, че е отбило 35 атаки с дронове в осем региона през нощта, включително Москва. Отделно Русия каза, че е осуетила опит за нахлуване в района на Белгород, граничещ с Украйна в събота, от около 2500 бойци според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Три бунтовнически руски групи - Руският доброволчески корпус, Сибирският батальон и Легионът на свободата - които се бият на страната на Украйна, обявиха, че извършват трансгранични атаки като част от кампания, целяща свалянето на режима на Путин чрез разширяване на войната на негова територия.

Путин отхвърли перспективите за спиране на войната в телевизионно интервю в сряда, като каза, че не се интересува от „пауза“, която би позволила на Украйна да се превъоръжи. Русия иска писмени гаранции за сигурност за прекратяване на боевете и „реалностите на място“ трябва да бъдат основата за всякакви преговори, каза той.

Русия окупира около една пета от Украйна, включително Крим, който анексира през 2014 г. Путин обяви четири региона на Източна и Южна Украйна за част от Русия, въпреки че неговите сили не ги контролират напълно.

Русия организира гласуване на президентските избори в окупираните райони на Украйна. Министерството на външните работи в Киев заяви, че гласовете са незаконни и призова украинците в териториите да не участват в „псевдоизборите“.

Путин гласува в петък чрез компютър, избягвайки традиционното посещение в избирателна секция, което направи на миналите президентски избори. Правителството каза, че повече от 4,5 милиона души са се регистрирали да гласуват онлайн в система, използвана в 29 от региона на Русия за първи път в президентските избори.

Критиците казват, че системата може да затрудни разпознаването на измама в резултатите.

Съюзниците на покойния опозиционен лидер Алексей Навални, който почина миналия месец в затворнически лагер в Арктика, призоваха поддръжниците си да протестират срещу изборите на Путин, като се явят да гласуват в избирателните секции точно по обяд в неделя.

Русия не покани наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да наблюдават изборите. ОССЕ заяви през януари, че това е доказателство, че „демократичното отстъпление“ е достигнало критична точка.

Въпреки предсказуемостта на вота, руските власти не са в настроение да признаят пропуски в изборите.

„Няма да търпим повече критики към нашата демокрация“, каза Песков на младежка конференция в Москва по-рано този месец. „Нашата демокрация е най-добрата."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Робче
    Знаем, автомателната активност е безаналогово висока! https://euromaidanpress.com/wp-content/uploads/2019/01/kremlin-propaganda-classic-146-percent.png
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари