Иво Сиромахов: В селото на майкини ивентът по случай 3 март започва в кръчмата "Манхатън"

3
Чужденците си умират от кеф, допълва писателят
Чужденците си умират от кеф, допълва писателят Снимка: Facebook

Чужденците си умират от кеф, допълва Сиромахов

Днес, по случай 3 март, Иво Сиромахов сподели във Facebook част от книгата си "У майкини". В профила на писателя ни посреща следното предупреждение: "Възможно е хора без чувство за хумор да се почувстват зле на страницата ми".

В споделения откъс се разказва как протича празничния 3-ти март в "селото на майкини", където всяка година се прави възстановка на боевете при Шипка. Стилът на автора е неподражаем.

Ето какво гласи публикацията в социалната мрежа:

"В селото на майкини по случай трети март „Детелин травел“ всяка година организира възстановка на боевете при Шипка. Чужденците си умират от кеф.

Ивентът започва рано сутринта в кръчмата „Манхатън“. Там се събират всички участници в спектакъла и Детелин им раздава костюмите и въоръжението.

От страна на опълченците са шурето, Понко, Колю Денкин, Цумето и бати Ценко.

Турците са Герасим Евлогиев-Чуди, Теко Гаванозов, Културослав, Гитко и Запрян на какини Донкини.

След като изпият по две-три ракии в кръчмата, очите им се накървяват и вече са готови за битката. Обличат си костюмите, вземат пушките и се отправят към Плешиво бърдо. Това е единственото баирче край нашето село, подходящо за бойни действия.

Всички участници заемат позиции. Опълченците бранят върха, а отдолу нападат башибозуците.

Край тях стои самият Детелин, наметнат с ямурлук и по мегафон рецитира „Опълченците на Шипка“.

Пушките са с халосни патрони и гърмят много силно, но за подсилване на ефекта, Детелин е монтирал зад един храст машина за дим, от която цялата публика започва да кашля.

Обзети от силни патриотични чувства, участниците често забравят за сценария, превъзбуждат се и влизат в ръкопашни боеве, като постоянно се псуват на майка.

За да илюстрира момента, в който опълченците грабват телата на умрелите, Детелин е изработил от папие маше десетина човешки тела и предварително ги е разхвърлял по склоновете на Плешиво бърдо.

И когато стигне до „Грабайте телата! Някой си изкряска“… нашите трябва да хвърлят пушките и да мятат хартиените човеци.

В този момент от близката горичка излизат руските войски. Предвожда ги на кон Тодор Миланов, гримиран като Путин. Зад него, облечени като казаци, вървят Исус, Рамбо и Цеца Хаджирачева.

Цеца носи руското знаме, а Тодор Миланов изкачва върха, гръмва с пушката във въздуха и турците внезапно умират. А Исус и Рамбо изиграват вдъхновен кючек върху труповете на сразената Османска империя.

Чужденците ръкопляскат, а опълченците започват да ги прегръщат, раздават им ракия и им искат бакшиши.

Втората част на представлението е във фоайето на общината.

Там се прави възстановка на подписването на Санстефанския мирен договор.

Сложена е масичка с везана покривка, върху нея е договорът, а от двете страни на масичката са поставени турското и руското знаме.

Пред тях стои Сиса, облечена в българска народна носия и държи питка. Обяснява на английски, че войната е приключила, българският народ вече е освободен и сега ще се подписва мирният договор. След което обявява:

- Лейдис енд джентълмен, плийз уелкъм дъ президент ъф Търки.

Влиза лудият Гитко, гримиран като Ердоган. Плаче, защото е загубил войната. Чужденците винаги много се смеят на този момент, а Гитко, насърчен от реакциите на публиката, започва да импровизира, кълчи се, мучи, абе голямо шоу прави…

След етюда на Гитко Сиса обявява по микрофона:

- Енд нау, лейдис енд джентълмен – уелкъм дъ уинър ъф дъ уор – дъ президент ъф Раша!

И влиза Тодор Миланов като Путин. На този момент Цеца Хаджирачева винаги се просълзява.

- Здраствуйте, братушки! – приветства Путин публиката – Мъй асвабадили вас от турское робство. Пуст всегда будет солнце!

По стар български обичай Сиса подава на двамата президенти хляб и сол. През това време Детелин раздава на чужденците руска водка.

Путин и Ердоган подписват договора, след което Тодор Миланов изплющява зверски шамар на Гитко. С този жест трябва да покаже, че Османската империя е победена и унизена завинаги. Гитко пада театрално на пода и се разревава.

Цеца Хаджирачева се спуска към Путин и му целува ръка. А Сиса раздава останалата част от питката на туристите за мезе към водката.

След края на спектакъла участниците дават интервюта пред репортери от националните медии и обясняват, че много се гордеят с българската история и всички ние трябва да помним миналото си и да обичаме Русия."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари