Иво Прокопиев: Ако Китай подкрепи Русия, ще влезем в много по-тежка криза

0
Първите жертви на икономическата криза няма да бъдат нито европейските държави, нито Америка, нито Китай
Първите жертви на икономическата криза няма да бъдат нито европейските държави, нито Америка, нито Китай Снимка: bTV

Каква е разликата между държавната схема с батериите и инхауса запита бизнесменът и издател

Русия е голяма военна сила, но средна икономика без потенциал да разстрои световната икономика, но ако Китай влезе на нейна страна в украинския конфликт ще влезем в много по-тежка и травматична криза от тази през 2008 г. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ бизнесменът Иво Прокопиев.

„За разлика от войната, истинската война, която може да се локализира – танковете и ракетите са в определена географска територия и бомбите падат там, където обикновено ги насочат с малки изключения. А икономическата война е световна война и бомбите в нея гърмят там, където са най-слабите звена на световната икономика. Първите жертви на икономическата криза няма да бъдат нито европейските държави, нито Америка, нито Китай, първите жертви ще бъдат бедните африкански държави, бедните държави в Азия“, отбеляза той.

По думите му в случая очакваме прекъсване на веригите за доставки, което ще удари първо фирмите, а после и банките, като той даде пример със строителните фирми, които продават апартаменти „на зелено“ на една цена, а се оказва, че могат да ги довършат само на загуба – или да увредят интереса на клиентите си. Заради липсата на чипове, пък, автомобилните производители намаляват с 60-70% поръчките си за други компоненти, включително и произвежданите у нас.

Според Прокопиев руският лидер Владимир Путин е използвал най-силното си оръжие – чрез рецесия да опита да дестабилизира политически западните демокрации.

„Трябва да си дадем сметка за една много голяма промяна, вече като говорим за икономически интерес и в интерес на бизнеса, той не е водещият във всички решения, които наблюдаваме последните 2 седмици. Правителствата на Запада следват своите обществени мнения, които рязко промениха отношението си спрямо Русия и спрямо това какво какъв тип зависимости, какъв тип управление искат да виждат“, отбеляза той.

По думите му трябва да повишим нивото си на сътрудничество с европейските партньори и да се откажем от инициативи като ремонт на изтребители в Русия или строене на АЕЦ, съвместно с „Атомстройекспорт“.

„Всъщност, корупционните мрежи, особено в периферните държави на евросъюза и НАТО, са едни от най-големите проводници в момента на руското влияние. В България ДПС устойчиво е бил част покровител на тия корупционни мрежи през всичките тези години и неслучайно те в момента използват всякакви политически механизми, които са достъпни, за да дестабилизират да атакуват, да говорят лъжи“, отбеляза Прокопиев.

Той отхвърли обвиненията на движението, че стои зад вкарания в Плана за възстановяване завод за батерии. По думите му подобен проект е неразумен и трябва инициативите да се конкурират за финансов ресурс: „Някой е решил, че трябва да има 6000 батерии. Държавна фирма трябва да ги купи от държавно субсидиран завод. Каква е разликата между тази конструкция и „Автомагистрали“ с инхаус възлагането или държавните бензиностанции или другата щуротия с язовирите няма никаква разлика“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари