Иво Инджов: Координираното подаване на оставки от областни управители е изненадващо мероприятие

0
28 души областни управители да си подадат оставките в един ден е симптоматично, коментира политологът
28 души областни управители да си подадат оставките в един ден е симптоматично, коментира политологът Снимка: Ани Петрова, БНР

28 души областни управители да си подадат оставките в един ден е симптоматично, коментира политологът

28 областни управители подадоха оставки в понеделник. Част от тях огласиха и мотиви, които в повечето случаи бяха свързани със солидарност към отишлия си служебен кабинет на Гълъб Донев. Защо го направиха в един и същ момент, какво ги мотивира и как този акт на масово подаване на оставки се вписва в контекста на напрежение между президента Румен Радев и политическите кръгове зад новото редовно правителство, коментира за Радио Шумен политологът доц. Иво Инджов, преподавател по публични комуникации във Великотърновския университет. Той анализира и другата централна тема за седмицата – решението на ВСС за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

При смяна на правителствата е нормално част от висшия бюрократичен персонал, каквито са заместник министрите и областните управители, да има подадени оставки. Изненадващ е координираният характер на това мероприятие. 28 души областни управители да си подадат оставките в един ден е симптоматично. Не знам дали са водени разговори как ще бъдат излъчени новите областни управители. Би трябвало да са протекли такива. Кирил Петков анонсира, че няма да има квоти за избор на областните управители“, отбеляза доц. Инджов.

Здравият разум подсказва, че президентът не трябва да бави прекалено много издаването на указа за прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Същевременно не е длъжен и не трябва да издава указа от днес за утре. Добрата новина е, че Висшият съдебен съвет гласува освобождаването на Гешев. Двете лоши новини са, че тези членове на органа навярно ще изберат и новия главен прокурор и че при процедурата за отстраняване на Иван Гешев станаха явни някои зависимости на прокуратурата", добави доц. Инджов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари