Иво Христов: Китай все още не е казал последната си дума

2
Китай ще продължава да разгръща своя потенциал във всяко отношение
Китай ще продължава да разгръща своя потенциал във всяко отношение Снимка: БГНЕС

Китай ще продължава да разгръща своя потенциал във всяко отношение

Професор Иво Христов в интервю за Радио Китай.

Въпрос: Проф. Христов, бихте ли очертали значението и ролята на Китай като геополитически фактор в съвременния свят?

Иво Христов: Ролята на Китай като геополитическа сила през последните 30 години рязко се увеличи и продължава да се увеличава. Докато, например докъм 1989-1990 година. Китай беше относително пренебрежим геополитически фактор, то само за 30 години, в резултат на кардиналните реформи, които бяха осъществени още от Дън Сяопин и неговия екип, и впоследствие, разбира се, последователно доразвити от неговите наследници по изключително компетентен начин, той се превърна не само във втора икономика в света, а според някои методики и в първа.

Въпрос: В кои насоки расте ролята на КНР в международната геополитика?

Иво Христов: Китай придоби огромна тежест преди всичко в решаването на международните дела, и от използвана страна, поради различни комбинации от страна на САЩ, се превърна в суперсила и особено под ръководството на председателя Си Дзинпин, КНР се превърна в един от върховете на триъгълника в международната геополитикаСАЩ, Китай и Русия.

Китай обаче все още не е казал последната си дума и аз мисля, че тепърва страната ще разгръща своя потенциал във всяко отношение. Може би заради това, че именно Китай се е устремил към ръководна роля в международната политика, започнаха и различните атаки срещу тези промени.

И всички онези, които по един или друг начин правят опити за игнориране или рестриктиране по някакъв начин на законните интереси на Китай – икономически, социални и всякакви други, според мен, просто не осъзнават с кого точно си имат работа.

Относителният дял, който заемат в икономическо отношение страните извън „западното ядро“, визирам основно Китай, Индонезия, Индокитай, плюс Индия, Русия и някои други, ме навежда на мисълта, че имаме обективна промяна на центровете на сила в света. Световно известни и добре запознати с Китай анализатори, от различни страни, включително и от САЩ, са изразили вече мнение, че отдавна е трябвало да се отиде на някаква договорка с Китай в стратегически формат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    Bonkerz
    Тоя анализатор преди войната каза, че любимата му Русия няма да нападне щото няма кво да спечели от войната... е не позна че няма да има война, но може да познае, че Русия ще загуби много. Икономиката на Китай е като раздут балон с въздух под налягане, още повече че има голяма и растяща криза с имотите и банковият сектор. Два американски атомни (горивото) самолетоносача могат да блокират тотално китайската икономика за 30 дни (Ще навредят и на Запада ако блокират износа де, но вече блокирахме руските въглероди без голям проблем). Смешния китайски самолетоносач е на дизел и на всеки няколко дни тря да се зарежда, голям смях. Мразя и САЩ, но реално те защитават Европа от дивите некадърни азиатски пияндурници. Избора е ясен, ние сме европейци и люлка на европейската цивилизация, русороби такива.
  • 2
    6
    Бивш
    Това наистина е вярно ! Всичките червени пенсии от центъра и пролетариатът от кварталите стават и лягат с руска телевизия ! Въобще простотията в Русе е МАСОВА !
  • 7
    5
    Долорес Ибарури
    Благодаря на даскала ! Не знаех ,че САЩ са нападнали Украйна ! Това е умственото увреждане на някои петоколонници ,дължащо се на редовно гледане на руската ОРТ ! Така де ,няма руско консулство и опорките се дават по телевизията, а рублите -след войната !
  • 11
    4
    В.П.
    Много БКП та в Русе бе ! И не умират лесно ! За тях няма ковид ,ни грип ! Партията-майка се грижи ,за червената паплач !
  • -6
    3
    хах
    тоя мокет от русия сега към китай ли си завъртя гъза....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари