Иванка Шалапатова: Много социални помощи се дават "на калпак"

1
Подходът ни като правителство е да бъдем бързи, ефективни и да синхронизираме ресурсите на различните системи, каза социалната министърка
Подходът ни като правителство е да бъдем бързи, ефективни и да синхронизираме ресурсите на различните системи, каза социалната министърка Снимка: Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика / Facebook

Подходът ни като правителство е да бъдем бързи, ефективни и да синхронизираме ресурсите на различните системи, каза социалната министърка

"Когато има природни бедствия, понякога реакцията закъснява. Ние като правителство не отричаме проблема и откакто сме на тези позиции, това е четвъртото природно бедствие, което преживяваме с хората. Това са проблеми, нерешени с години, затова нашият подход беше друг". Това каза в "Панорама" по БНТ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Тя обясни, че и при четирите бедствия през последните месеци социалните работници са реагирали в рамките на часове и са започнали посещения на пострадали домакинства. Също така е увеличена еднократната финансова помощ, която е била целенасочена. Освен това е започнало взаимодействие между Агенцията по заетостта и Агенцията по социално подпомагане, които допреди това не са работели заедно.

"Мобилизирахме и кухните с топъл обяд и безработни, които да се включат в помощ на гражданите и местната власт. Природните бедствия ще продължат, но нашият подход като правителство е да бъдем бързи ефективни и да синхронизираме ресурсите на различните системи".

Предвидените средства за социалната система в бюджета не са разходи, а инвестиции, срещу които аз и моят екип сме поели ангажимент заяви министър Шалапатова. Тя смята, че много от социалните помощи се дават "на калпак".

"Например еднократната помощ за ученици от 1-ви, 2-ри, 3-и, 4-ти и 8-ми клас, без въобще да се интересуваме дали семействата на тези ученици имат нужда точно от тези 300 лева, дали някои от тези семейства нямат нужда от повече средства. Същото е отношението към коледните надбавки. Въобще не се интересуваме дали всички пенсионери разчитат само на дохода от пенсия или някои имат и други доходи, но на всички раздаваме коледни надбавки, защото това било социално отговорно".

Според Шалапатова така помощите за хората в нужда остават твърде малки - даде за пример децата с увреждания.

"Досега нашият фокус бе единствено дали месечната помощ за тях ще се вдигне, но сега аз се целя в това да има палитра от услуги, дневни грижи, рехабилитация".

Голяма част от гражданите у нас, които се водят икономически неактивни, получават някакви доходи - например от издръжка от роднини в чужбина, посочи още Иванка Шалапатова. Друга част отиват за няколко месеца в Западна Европа, а когато се върнат, разчитат на добри обезщетения за безработица и нямат мотивация да започнат работа.

"Каквато и професия да им предложиш, те казват - това са ниски възнаграждения, тъй като ние във Франция като се приложи международният регламент, получаваме по-високи обезщетения. Друго явление, което нашите изследвания показват, е че всъщност много то тези хора нямат квалификация или дори нужните компетенции, обаче очакват много високи заплати".

Единственият начин за промяна на тази система е да инвестираме в компетенциите, мотивацията и професионализма на всички социални работници, смята Шалапатова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Въпрос
    За пенсионерите няма по 50 лева коледни добавки, но за министерствата и чиновниците- по заплата, две , по няколко хиляди .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари