Иван Шишков: Панелните блокове у нас трябва да издържат на трус като в Турция

2
Мога да кажа, че наистина в София се спазват нормите, предполагам, че и в цялата страна, заяви служебният регионален министър
Мога да кажа, че наистина в София се спазват нормите, предполагам, че и в цялата страна, заяви служебният регионален министър Видео: bTV

Мога да кажа, че наистина в София се спазват нормите, предполагам, че и в цялата страна, заяви служебният регионален министър

Сградите в България от 1987 г. насам се изчисляват в сеизмичните райони, какъвто е София, за 9-та степен, включително старите сгради и панелните блокове. Това каза пред bTV служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

По думите му панелните блокове в България би трябвало да издържат на земетресение с магнитуд като това в Турция.

Като цяло сградите в България са изчислявани доста отдавна на сеизмична устойчивост, така че би трябвало да не се притесняваме, включително от силата на такова земетресение. Качеството на строителството е изключително сериозна тема и непрекъснато трябва да говорим на тази тема, добави министърът.

Сградата се въвежда в експлоатация, в зависимост от категорията ѝ, от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) или от общините. Има много сериозен законов механизъм, който, ако всички спазват, не би трябвало да има проблеми, допълни Шишков.

Мога да кажа, че наистина в София се спазват нормите, предполагам, че и в цялата страна. Надзорът наистина проверява строежите. Имайте предвид, че конструкцията се приема веднъж от надзора, втори път от проектанта конструктор и трети път от строител, обясни министърът и добави:

"Всяка сграда има специфична конструкция. Когато някой започне да прави ремонт, съседите реагират. Етажната собственост е тази, която трябва да контролира преустройствата на жилищата".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    плюс-минус
    По времето на соца за да остъклиш балкона си, трябваше да се вземе разрешение, да се представи архитектурен чертеж как и с какви материали ще се това. Сега - куче влачи, диря няма.
  • 3
    5
    daskal
    До 1234 - Кой какво и как кърти из панелките трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се проверява! Според законите са нужни специални разрешения за подобни дейности. Хайде, остъклените тераси не са кой знае какво, но промени в конструкцията са нещо много важно, което простите селяндури не могат да разберат.
  • 6
    4
    1234
    Всички преградни стени от по 7 см и 10 см , свързани с носещите такива имат отношение към устойчивостта на панелните и монолитни сгради! Няма излишни проектираниои стени! Да, преградните стени нямат отношение към вертикалната товароносимост, но неимоверно помагат при вертикалено натоварване, каквото е земетресението! Много от преградните стени са премахнати с цел усвояване,разширяване, има корекции на много места и по носещите елементи, което е недопустимо и престъпно , но за жалост нокоя институция не следи за това! Един неграмотен, некомпетентен човек се затваря в апартамента си в 15 или 8 етажна сграда с перфоратор или къртач в ръка и цял ден може да пробива и кърти, каквото е наумил. То е нужно и будно гражданско общество!
  • 1
    3
    Кон Статация
    Тоз Коз, напълно оправдава наименованието си Шишко.
  • 2
    2
    реалист
    А..дано, ама.. надали?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари