Иван Савов: Много е вероятно мигрантите вече да приемат България като крайна дестинация

0
Според него трябва службите за сигурност да си вземат поука
Според него трябва службите за сигурност да си вземат поука Снимка: стоп - кадър / NOVA

Според него трябва службите за сигурност да си вземат поука

Ситуацията с мигрантите у нас се ожесточи след рязкото затягане на режима по допускане на мигранти в България, особено около вече станалата пословична сага с нашето евентуално влизане в Шенгенското пространство. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" криминалистът и бивш служител на МВР - Иван Савов. Според него трябва службите за сигурност да си вземат поука, да анализират обстановката възможно най-бързо и да модифицират действията си спрямо тази нова реалност.

Той обърна внимание, че много е вероятно ако преди мигрантите са минавали транзит през България, то сега изведнъж са започнали да приемат страната ни като крайна дестинация, в която биват задържани: "Тяхната цел бяха проспериращите демокрации на Западна Европа. В момента, в който стана ясно, че от Австрия ще ни бъдат връщани мигранти, в момента, в който стана ясно, че охраната на нашата граница ще се засили неколкократно и изведнъж като че ли тези хора загубиха надеждата, че могат просто да минават от тук. И единственият им легален път от България е обратно в Афганистан, там, откъдето са дошли.

А сами разбирате, че всъщност дори финансово идването до тук и продължаването в Европа е доста голям разход. И това може би ги радикализира в момента тези хора. Дано не съм лош пророк, но мисля, че ще има трайна промяна в техния поведенчески модел, което не трябва да се замазва".

Според криминалистът въпросът с мигрантите трябва да се реши интелигентно: "Като се създаде работещ, истински алгоритъм за съдействие между различните структури. Тези хора, когато бъдат заловени на наша територия още с влизането си да им се направи триаж, който за момента, за съжаление, е доста повърхностен. На практика службите в България в момента въобще не са наясно какви хора има сред тези т.нар. "мигранти“, дали сред тях има наистина опасни лица, дали има криминално проявени, дали има терористи и т.н. Макар че вече са рядкост, сред тези мигранти има хора, които са образовани, хора, които идват със семействата си. Те наистина бягат, те не са икономически емигранти, а наистина бягат от заплашващи живота и здравето им ситуации. Това са хора, които най-малкото биха могли да бъдат интегрирани в нашето общество".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари