Иван Пенков: Трябва да се вярва на изтеклия запис

0
Бивш зам.-директор на Военно разузнаване потвърди, че назначения в службите се съгласуват с чужди посолства
Бивш зам.-директор на Военно разузнаване потвърди, че назначения в службите се съгласуват с чужди посолства Снимка: БНТ

Бивш зам.-директор на Военно разузнаване потвърди, че назначения в службите се съгласуват с чужди посолства

Шефовете на служби се назначават по предложение на правителството с указ на президента, това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ бившият зам.-директор на Военното разузнаване Иван Пенков.

По думите му, в много случаи тези назначения се съгласуват с чужди служби и чужди посолства:

"Разбира се, че трябва да се вярва на изтеклия запис, защото такова съгласуване се прави в нашата практика на назначаване на шефове на службите за сигурност - за вътрешна сигурност и за външна сигурност. То протича по различен начин, но става чрез посланика или чрез резидента на разузнавателната служба на това посолство."

Той допълни, че единствено е изненадан, че съгласуването е направено преди да бъде съставен кабинетът и без увереност, че той ще бъде съставен. Определи като добра практиката по съгласуване и не споделя мненията на опозицията, която говори за национално предателство. Припомни, че такова съгласуване е било абсолютно задължително по време на Варшавския договор.

Пенков уточни, че "назначаването на шефовете на разузнаването, на сегашната ДАР, а преди Национална агенция по разузнаването и военното разузнаване и то във време, когато България не е била член на Алианса - между 2000 и 2010 г. се правеха такива съгласувания."

Той заяви, че точният термин е запознаване на съответното посолство с идеята кой да оглави дадена служба. Съответно решението остава на България, възможно е единствено те да кажат, че съответният кандидат е подходящ или неподходящ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Да така е:
    Сега малко поезия :ЧОРАПА ВИДЯ НАРОДНАТА ЛЮБОВ ........ ФАКТ ...ама идва ред ,и на Киро ,и Коко да я видят .Бил отишъл в Брати...Слава ,търсел Урсула нейде Тъдява. После бил,и във Виена,подмина го европейската Хиена..Гледа да замаже ,той нещата ,и хоп в протеста е играта.,Казва :Аз съм русофоб ,на Америка съм роб,,някак аз ще се измъкна ,на Радев в здравето ....ще бръкна ,правя се ,че съм с народа ,търся някаква изгода ,Лицемерно ,да ,нали ....за Шенген ме тъй боли Излагация .....голяма стана.... с нашата Промяна.,загубихме електорат,.....,явно нямаме похват ,и с Урсула пак не стана ,отворих й дълбока рана ..да ни вземат ей така,всичко беше на шега..Денков ще е парапета,....Бойко ...дай имунитета !Втори е мандата баш.....Асене давай ми кураж.!Кабинета да е наш!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари