Иван Маджаров: Здравната вноска да се вдигне до 12%

0
По думите му ние сме най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разходите в здравеопазването са същите, каквито са в останалите европейски държави
По думите му ние сме най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разходите в здравеопазването са същите, каквито са в останалите европейски държави Снимка: БГНЕС

По думите му ние сме най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разходите в здравеопазването са същите, каквито са в останалите европейски държави

Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12 процента. Това каза пред журналисти д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, съобщиха от браншовата организация. Д-р Маджаров участва във форум, посветен на фармацевтичната индустрия. По думите му ние сме най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разходите в здравеопазването са същите каквито са в останалите европейски държави. Дори сегашната вноска – 8 процента, не е реална заради групите граждани, на които държавата плаща вноската и тя не е в пълния ѝ размер, припомни той. Това е част от проблема, защото вноската не нараства, има много освободени от нея, въвеждат се и нови терапии и нови механизми за диагностика, посочи той.

България е на последно място по ниво на здравна вноска, припомни още д-р Маджаров. По думите му, ако се повиши нивото на здравната вноска, това би намалило претенциите, че се налага доплащане при оказване на медицинска помощ. По думите му проблемът е и че голяма част от доплащането, което правят пациентите, е не за иновативни терапии, а за лекарствата за кръвно налягане, за диабет, за други хронични заболявания.

Темата за повишаване на здравната вноска ще бъде обсъдена с политиците, увери д-р Маджаров и посочи, че в момента „заблуждаваме себе си“, че някой ни е осигурил всичко. Когато имаме нужда от медицинска помощ, виждаме, че не ни е осигурена неотложната помощ, не е добра спешната помощ, защото всички са там, в болниците всичко „струва“, а когато обясняваме, че всичко е безплатно, не помага на никой, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Ей проклетник
    дано с парите от повишената здравна вноска да платиш за погребението на децата ти! Мръсни проклетници сте вие! Чудите се вече как да вземете и последния залък от устата на бедни , болни и сираци! Вие добро няма да видите от тея пари! Долни проклетници!
  • 14
    3
    В.П.
    Нека Маджаров да се уточни, на кого държавата плаща осигуровките и то в НЕПЪЛЕН размер ! Ами на държавните служители ,на полицаите от всякакъв вид служби и т.н. ,на военните , дипломати и все тая пасмина дармоедци ,които от памтивека цоцат от бюджета ! При лечение ползват пълни осигуровки ,а понеже се напъват само в тоалетната ,живеят по 85-90 години и практически изядат на обикновените хора всичко ! Хайде да се публикува статистика на горните приказки ,ама ги е срам и мълчат !
  • 1
    2
    До долния:
    Ванка-смотанянка, пак ли Путин и Великая Русь са ти виновни?!! Нееее, това са твоите американски братя, дето те шибат постоянно, а ти цвилиш от удоволствие!
  • 5
    1
    Ванка с танка
    Да го начукам ,на м.... ти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари