Иван Маджаров: Очаквам да подпишем нов рамков договор с НЗОК

1
Кои са новостите в договора?
Кои са новостите в договора? Снимка: БГНЕС

Кои са новостите в договора?

"Няма причина да няма нов Национален рамков договор, по-скоро ще има неприятни последици, ако не го подпишем". Това каза пред журналисти д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) преди началото на събора на съсловната организация в София, предава БТА.

Делегатите ще обсъдят параметрите, при които ще бъде подписан новият рамков договор, и ще гласуват финансовия отчет на организацията за миналата година и актуализацията на бюджета на БЛС за 2023 година.

Новите предложения, които са договорени между БЛС и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и с които ще се запознаят делегатите на събора, са възможността при първо нарушение от един тип да няма санкция, а да се дава методично указание на лекаря. Няма да се кумулират санкциите и колегите няма да бъдат третирани като нарушители всеки път, каза Маджаров.

От НЗОК приеха и предложението ни да има отделен бюджет и целенасочено финансиране на иновациите – роботизираната хирургия, която се извършва в болниците. Друга новост в текстовата част на новия договор, която ще бъде представена на събора, е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип.

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика, каза още д-р Иван Маджаров. Пациентите на общопрактикуващите лекари, които имат договори с центрове за оказване на неотложна помощ, ще се обръщат към тях при нужда след 20:00 часа, припомни той.

Въпреки че нямаме финансови параметри поради липса на бюджет, ще предложим на събора да подпишем рамков договор при определени финансови параметри, които ще трябва да защитаваме, допълни д-р Маджаров. Ако това не се случи, в следващите 2-4 месеца няма да има рамков договор и колегите ще работят по стария документ, но лекарите в извънболничната помощ няма да могат да си получават парите, договорени още в края на миналата година.

По думите на д-р Маджаров преговорите, водени с НЗОК, досега са в конструктивен дух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари