Иван Костов: Политическата система се стабилизира

0
Очертава се пълен мандат на ГЕРБ, няма политическа алетрнатива
Очертава се пълен мандат на ГЕРБ, няма политическа алетрнатива Видео: bTV

Основният извод от местните избори е, че се стабилизира политическата система, очертава се пълен мандат на ГЕРБ, няма политическа алетрнатива или поне не я разпознават избирателите.

Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV бившият премиер Иван Костов.

Въпреки това, изборите, особено в София, дават много сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени. Ако се погледне внимателно и се анализира вота за общински съветници в столицата, ще видим, че той е силно опозиционен. Тези, които са се обявили по някакъв начин срещу управлението на СофияБСП, "Демократична България" и "Спаси София", ако "Спаси София" беше намерила политическо предствивтелство и беше реализирала осемте си мандата щеше да бъде съотношението 32 на 29 общински съветници в ущърб на ГЕРБ, ВМРО и "Атака", заяви Костов.

От тези осем мандата само един се реализира, а останалите се преразпределиха. Работата е там, че "Спаси София" няма право да се яви с листа за общински съветници, защото не са политическа партия, а са гражданско движение. Гражданството трябва да разбере, че на политическия терен не може да формира алтернатива. Политческата система е защитена със специален закон за политическите партии, който не допуска граждански организации или движения да се съревновават на равна нога с партиите. Хората трябва вече да разбират, че не може да се мине през тази врата, подчерта бившият премиер.

Той отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че "Демократична България" е предала десницата и е подкрепила Мая Манолова на втория тур на местните избори.

На първия тур кандидатите от управляващата коалиция - Фандъкова, Джамбазки и Сидеров, са с общо 186 000 гласа, на втория тур Фандъкова взема малко над 209 000 гласа с около 23 000 повече. Гласовете на опозицията са общо 225 980, но Манолова не взема тези гласове на втори тур. Тя взема малко над 189 000 гласа. Тя не взема гласовете, заради които се е проявил гневът на премиера Борисов. Ако ги беше получила, Манолова щеше да победи на втори тур с 225 000 на 209 000 гласа. По три начина избирателите на "Демократична България" са подкрепили Фандъкова – един път като са "отишли за гъби", защото тя води след първи тур, втори път, като не са подкрепили никой, защото тя води след първи тур и трети път, като са гласували за нея. Само пускането на бюлетина за Манолова е избор срещу Фандъкова. Това обвинение на почива на реалностите, не почива на числата. Това са спекулации, посочи Иван Костов.

Той коментира и твърденията на Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година, че Костов дърпа конците в "Демократична България" задкулисно и има основна роля за разцеплението на десницата у нас.

Това, освен Росен Плевнелиев, го говори издателят "Пик" Недялко Недялков, говори се в медиите на Пеевски, говори го главният прокурор Сотир Цацаров и единственият номиниран за нов главен прокурор Иван Гешев. Аз обаче от 6 г. не се занимавам с политика – никъде не съм излязъл и казал – гласувайте за този или за онзи. Това го знае Бойко Борисов, знае го Томислав Дончев, зане го и Йорданка Фандъкова. Не го знаят явно само изброените преди тях, каза още Иван Костов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари