Иван Кабуров: На пазара у нас няма български краставици

0
Производителят посочи, че цената от 7 лева за килограм краставици е реална
Производителят посочи, че цената от 7 лева за килограм краставици е реална Видео: NOVA

Вносните краставици идват най-често от Турция, Гърция и Албания

На български пазар няма краставици от български производители. Това заяви Иван Кабуров от Асоциация на производителите на оранжерийна продукция в ефира на “Офанзива” по NOVA NEWS.

До миналата седмица всички краставици бяха вносни. Лишаването от българско производство и конкуренцията от вътрешния пазар даде възможност на всички търговци и спекуланти да увеличат цените”, обясни Кабуров.

Той посочи, че цената от 7 лв. за килограм краставици е реална, защото разходите и себестойността на произведената продукция са се увеличили. Но цената би станала по-ниска, ако има предлагане и на българска продукция.

Вносните краставици идват най-често от Турция, Гърция и Албания. Камбуров обясни, че това са южни страни, които произвеждат почти без отопление.

Те са произведени от нерегламентирани препарати, непризнати от ЕС”, допълни той.

Българските краставици също поддържат по-висока цена, но заради разходите по продукцията, които са се увеличили 3 пъти, пелетите, газта и по-високите работни заплати.

Кабуров заяви, че през месец декември производителите са имали обещание от Министерството на земеделието да бъдат подпомогнати.

Но оттогава получаваме само обещания и никакви действия от сегашното правителство. Написали сме 7 писма и само един отрицателен отговор. Тези обещания се превърнаха в един мираж”, каза той.

Той съветва потребителите да спазват българската традиция и да консумират сезонни продукти. По този начин ще подкрепят и българските производители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    русенец
    "Той посочи, че цената от 7 лв. за килограм краставици е реална, защото разходите и себестойността на произведената продукция са се увеличили. Но цената би станала по-ниска, ако има предлагане и на българска продукция." След като цената е реална, селянино, как ако има повече производители на тази цена, то тя ще падне? Баси тъпото парче! Те такива са ни бизнесмените в Булгаристан! Ако държавата не ги държи за ръчичка и не им сипва в устенцата или Ойропата да им налива субсидии, на две магарета сламата не могат да разделят!
  • 3
    2
    аааа
    няма значение себестойноста на произведеня продукт?-пълни глупости говори тоя
  • 2
    1
    Изненадааа
    Ми произвеждайте краставици бе. Ко чакате на субсидии само. Я пендата с една краставичка, що буркани на булките напълни, че даже едната пристана. Произвеждаш, продаваш печелиш. Ако не печелиш, фалираш. Фалираш като развод след изневяра с буркана на една булка. излезе БОМБАШ, а пенда? Поздрави от гората с Бор и Яна, две класни дървета.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари