Иван Иванов: България не е изнасяла оръжие за Украйна

1
Ние бяхме против България да изнася директно и безвъзмездно оръжие за Украйна, напомни Иван Иванов от БСП
Ние бяхме против България да изнася директно и безвъзмездно оръжие за Украйна, напомни Иван Иванов от БСП Снимка: БГНЕС

Ние бяхме против България да изнася директно и безвъзмездно оръжие за Украйна, напомни Иван Иванов от БСП

"България не е изнасяла оръжие за Украйна, това оръжие е продадено", заяви пред БНР Иван Иванов, който е член на Националния съвет на БСП.

„Страната ни има оръжейно-промишлен комплекс, който произвежда съответните боеприпаси и оръжия, продавани на фирмите. Какво се случва с това оръжие е отговорност на самите фирми. Ако този комплекс спре да произвежда доста хора ще останат без работа“.

"Ние бяхме против България да изнася директно и безвъзмездно оръжие за Украйна, защото смятаме, че това застрашава по някакъв начин националната ни сигурност", напомни още той.

Вчера Националният съвет на БСП подкрепи искането на Корнелия Нинова да бъде даден мандат за преговори с всички партии в парламента в търсене на мнозинство за съставяне на правителство.

"Само 4 души се въздържаха или бяха против, 94 души изразиха съгласие", обясни Иванов.

„Беше гласуване и тази точка мина без дебат. Този съвет трябваше да се проведе много бързо, за няма критики, че се бави и се тупа топката“.

На вчерашното заседания никой не е изразил мнение, че мандата трябва да бъде върнат, посочи Иванов. Той не пожела да коментира какъв е статута на Кирил Добрев и Калоян Паргов в момента, нито дали са гласували на вчерашното заседание.

Иванов обясни, че червените на практика не поставят почти условия пред политическите сили, за да започнат разговорите.

„Твърде вероятно е да има затруднения, но нека да изчакаме тези разговори. И ГЕРБ, и ПП направиха неуспешни опити за съставяне на правителство, защото поставяха бариери между една или друга политическа сила. Ако това продължава, страната е обречена на политическа криза. Ние подхождаме доста прагматично и не поставяме тези бариери. Ако сега не се намери решение за излизане от политическата криза, тя ще се задълбочи“.

"Какво ще правят ГЕРБ и ПП е тяхна отговорност", смята той.

„Начинът, по който се държат ще предопредели до голяма степен развитието на политическите събития. Ако вътрешнопартийния егоизъм продължи, няма изход от тази ситуация. Разчитаме на здравия разум. Давам голяма кредит на доверие на това, което предстои да се случи“.

Иванов предполага, че още днес ще бъдат направени първите стъпки за осъществяване на лидерска среща.

„На нея трябва да се обсъди дали ще има управление и под каква форма може да бъде то-експертно, политическо, смесено. Бюджет 2023, Шенген, Плана за възстановяване са теми, които обединяват всички политически сили. Ходът на разговорите ще определи точните намерения на всяка партия. Нека всичко бъде на масата“.

От политическите сили зависи кога ще се проведе лидерската среща, посочи още той.

„Важно е да не се работи под натиск и да не се поставят условия. Трябва да се пипа деликатно.

"Щом Корнелия Нинова е заявила, че няма да бъде кандидата за министър-председател, очевидно ще бъде така", каза той.

„Ако беше обратното, това би могло да откаже някои от политическите сили да се явят на преговорите“.

"Не бих казал, че водим някаква война с президента", заяви Иванов. „Да, прехвърчали са искри. Самият факт, че той връчи мандата на БСП, може да означава, че нещата не са толкова зле“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Димитър
    Защо лъжете? К.Петков, А.Василев и К.Нинова стоят зад скандала за износа на оръжие и горива за Украйна и да се заеме прокуратурата с тях.
  • 2
    1
    АНОНИМЕН
    Колкото повече се оправдавате, толкова повече затъвате в лъжите си и никой не ви вярва.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари