Иван Хиновски: Новите блокове на АЕЦ „Козлодуй” може да се финансират от акции на граждани

0
Социален фонд трябва да започне да плаща на инвеститорите от самото начало и проектът да се изплати за 15 години, допълни експертът
Социален фонд трябва да започне да плаща на инвеститорите от самото начало и проектът да се изплати за 15 години, допълни експертът Видео: NOVA

Социален фонд трябва да започне да плаща на инвеститорите от самото начало и проектът да се изплати за 15 години, допълни експертът

Седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй” могат да се финансират и от социален фонд - чрез закупуване на акции от спестявания на гражданите, като във Великобритания. Ще предложим сходна идея на правителството. Хората ще печелят от самото начало - този фонд ще влиза в микса на финансиране. Трябва да започне да плаща акции на инвеститорите от самото начало и проектът да се изплати за 15 години. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в „Денят на живо” по NOVA.

Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” са с изплатени инвестиционни разходи, същото ще се случи и със седми и осми. 10-15 години трае изплащането на кредита. След десет години ни чака много евтина електроенергия. Новите ядрени мощности създават условия за по-голяма енергийна сигурност. Имаме въглищни централи, които произвеждат скъпа енергия. В момента нашата енергийна система е небалансирана. Внасяме евтин ток от съседните страни - от вятърна или газова енергия (от Гърция)”, коментира той.

Според него цената на газа е паднала и е станала конкурентноспособна. „Проектът за седми блок е в етап на ранна концепция - има само политическо решение. Риск номер 1 е да успеем да го лицензираме, номер 2 - да подготвим кадри и инженерна организация, която да защитава проекта пред ЕК като целесъобразен и безопасен. Третият риск е да намерим финансиране - 30% от държавата, 70% външно”, заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    русенец
    Само идиот или много близък до властта би купил акции от българско предприятие.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари