Иван Хиновски: Нищо не харизваме на Украйна

0
Още няма решение за сделка, с която да бъдат продадени двата реактора
Още няма решение за сделка, с която да бъдат продадени двата реактора Видео: NOVA

Още няма решение за сделка, с която да бъдат продадени двата реактора

Нищо не харизваме на Украйна, защото още няма решение за сделка, с която да бъдат продадени двата реактора, купени за АЕЦ „Белене” на Украйна. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Денят на живо” по NOVA. Думите му са по повод твърдението на президента на България (2002-2012 г.), че сме харизали реакторите на Украйна. Разговорите са за продажба. „За мен това е един от най-добрите ходове на българската енергетика, иначе щеше да се стигне до рязане за скрап”, обясни Хиновски геополитическата обстановка.

Според него сами не можем да построим АЕЦ „Белене” по никакъв начин.

За АЕЦ „Козлодуй” трябва да побързаме. България трябва да сключи договор за инвестиционно проучване и проектиране на 7-ми блок на ядрената ни централа. „Предстои най-важната стъпка – с какво финансиране ще се прави – с европейски инвеститори или проект със САЩ. Той може да бъде корпоративен, не държавен проект. Държавата ще участва като даваща гаранции за ядрената сигурност”, каза Хиновски.

Българската индустрия трябва да бъде защитена с една защитна мярка, ако цените започнат да растат, те ще получават компенсации. Ръстът на цените на тока ще бъде свързан с ръст на приходите на българските електропроизводствени предприятия. От там ще бъде основният приход. Когато едно дружество има бюджет и си е направило сметка, че ще печели 5-10%, а станат 50, редно е солидарно разликата между планираната печалба от 10% и 100% да бъде давана за общодържавни цели, за подпомагане на индустрията, която е антиинфлационна мярка. Ако това не се прави, тези дружества ще повишават цените”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Пенчо
    Когато почнем да внасяме 50 процента от електроенергията как ще ограничаваме печалбата на външни компании. А със затварянето на Мариците, това вече е на дневен ред. Токът ще хвърчи и пада. Ще е скъп, когато най-много трябва и ще е евтин, когато най-не трябва. Десетките мегавати от ФЕЦ ще се самоизяждат ценово, а ЕСО ще трябва да прави нови мрежи, за да пуска още. За да не фалират ФЕЦ ще ще трябва да се защитят с пари или от бюджета или през цената на мрежата, за да се разшири мрежата парите пак ще дойдат от тока на потребителя. Така всички ще разбират колко е "евтина", "Зелената сделка". Накрая, както лепяха преди години по фасадите стиропор, ще лепят слънчеви панели, за да спестят някоя стотинка. Това е светлото бъдеще - необмислено и скъпо. Най-ВЕИ държавите плащат едни от най-високите сметки в Европа, ние понеже сме по-католици от папата, ще ги догоним и надминем! https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Electricity_price_statistics
  • 4
    1
    абе хиновски,
    Кажи кога АР-1000 ще получи лиценз в ЕС, кажи колко такиве реактора и къде са монтирани, щото аз знам за 4 в Китай, на които китайците са направили 80 000 подобрения, с което те направо са си станали китайски.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари