Иван Гешев: Задържаното момче е било вербувано от Ислямска държава

1
Този случай е доста необичаен за прокуратурата, защото става дума за едно дете и в същото време за жертва, а не толкова за един евентуален извършител
Този случай е доста необичаен за прокуратурата, защото става дума за едно дете и в същото време за жертва, а не толкова за един евентуален извършител Снимка: БГНЕС / Архив

Този случай е доста необичаен за прокуратурата, защото става дума за едно дете и в същото време за жертва, а не толкова за един евентуален извършител.

Тук става въпрос за лична трагедия, която за щастие не е развита до мащабни размери, а не за досъдебно производство. Това заяви на брифинг пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка с предотвратения терористичен акт в Пловдив, предаде Novini.bg.

Преценихме, че обществото трябва да знае и да бъде запознато в разумни граници, че тези проблеми, свързани с тероризма, вече са в България и касаят всеки един от нас като родители. Това са процеси, срещу които трябва да се противодейства, както от обществото, така и от държавата, допълни Гешев.

Става дума за момче на 16 години. В сряда е получен сигнал от близките на това дете. От ДАНС ни уведомиха и в рамките бе създадена организация. Става въпрос за ученик, вече и обвиняем, който се е радикализирал. В Пловдив отидоха екипи от Специализираната прокуратура, както и групата за противодействие на бомбения тероризъм. Беше извършено претърсване на две помещения на детето. Мога да кажа, че това е дете от добро семейство, с възможности, учи в елитна пловдивска гимназия. Става въпрос за супер интелигентнто момче, обясни още той.

В помещенията бяха намерени множество готови самоделни бомби, които се използват при атентати в САЩ. Намерено беше и взривно устройство в процес на изготвяне, в пластмасов съд. В него имаше множество пирони за максимално поразяващ ефект, чието тегло е около 14 кг и половина, което е било използвано за атентатите в Белгия и Франция, както и в случая от Сарафово, разкри заместник-главният прокурор.

Установено е, че това дете е обект на вербовка от Ислямска държава.

В едно от помещенията на момчето беше намерено и знаме на ИДИЛ, както и книги, които са общодостъпни по тази тематика. Установено е също така, че това е класически случай на вербуване и радикализиране на непълнолетно лице. Така наречените вербовчици са най-ценният капитал, тъй като те струват повече от петрола и златото точно заради тази дейност. Това са изключително добре подготвени хора. Това дете е било обект на целогодишна обработка на специалист от тази посока. Детето е било поканено да влезе в един от чатовете на Ислямска държава. В един момент момчето е бил убедено и е решило, че трябва да приеме исляма, коментира Гешев.

Това, което предприехме, е, че с това дете трябва да се работи със специалисти в изолирана среда, най-вече с психолози и психиатри. Съдът е преценил, че следва да бъде взета мярка надзор под детска педагогическа стая, което според мен е грешка. Момчето към момента е при родителите си. В случай че съдът не сподели нашето виждане, отговорността ще трябва да бъде поета от семейството, училището и от ОДМВР-Пловдив. Това е възможен вариант, но за нас би следвало да бъде резервен вариант. Трябва да уточня категорично, че имаме пълното съдействие от семейството, сподели той.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари