Иван Гешев обяви, че е готов да направи "страшни разкрития"

4
Декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за за част от членовете на ВСС
Декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за за част от членовете на ВСС Снимка: БГНЕС

Декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за за част от членовете на ВСС

"Не съм ползвал почивните бази на прокуратурата извън въведените правила и изисквания", обясни главният прокурор Иван Гешев на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с подадения сигнал от директора на Национална следствена служба Борислав Сарафов до Софийска градска прокуратура, свързан и с ползването на почивната база на държавното обвинение в Боровец от Гешев, предаде Труд.

Главният прокурор припомни, че от 2020 г. има издадена заповед за реда за ползване на почивните бази. „Всички бази се ползват при стриктно спазване на правилата и това може да бъде доказано с документи“, каза Гешев. Той добави, че не ползва базата, както твърди Сарафов.

Според него Висшият съдебен съвет трябва публично да публикува документите във връзка с възлагането на стопанисване на почивни бази на прокуратурата.

Няколко членове на ВСС потвърдиха по време на заседанието, че и те са ползвали почивната станция и това ставало по установения ред.

Гешев обяви, че е готов да направи "страшни разкрития". Обвинител номер 1 посочи, че от това ще има голям срам за част от членовете на ВСС.

"Декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една голяма част от членовете – или някаква част на членовете на ВСС. Който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата. За щастие, няма да е и за целия ВСС. Но си мисля, че той ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт - и съм твърде решен да го направя в името на децата ми и на българските граждани. Защото е време политиката да излезе от съдебната власт", обясни Гешев.

"Определено ще бъде интересно. Ще бъде полезно за българските граждани и за България, ще бъде полезно за съдебната власт. И понеже съм прокурор, следовател и полицай - вярвайте ми - освен че мога да го кажа, мога и да го докажа. Със съответните способи, уредени в българското законодателство", подчерта главният прокурор.

В крайна сметка кадровиците решиха дебатът по сигнала на Сарафов да продължи в следващо заседание на Пленума на съвета. Главният прокурор заяви, че е готов да даде обяснения.

Борислав Сарафов твърди, че е нарушен текстът в Конституцията, който посочва, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Министърът на правосъдието Крум Зарков заяви, че ще се възползва от правото си да насрочи извънредно заседание, на което да се обсъди процедурата, по която ВСС да действа във връзка с направения сигнал. Точката днес беше включена като извънредна в дневния ред по предложение на Атанаска Дишева, член на Съдийската колегия на ВСС.

"Мога да кажа, че аз съм главен прокурор и не съм нарушил законите и Конституцията. Ще го докажа в съответните процедури", заяви Иван Гешев по време на дебатите.

Вчера сигналът беше разгледан и от Прокурорската колегия, която го препрати към етичната и дисциплинарната комисия към нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари