Иван Гешев изнесе моноспектакъл в комисията "Нотариуса"

0
Уволненият главен прокурор говори повече за Бойко Борисов и страха му от списъка "Магнитски", отколкото за убития Мартин Божанов
Уволненият главен прокурор говори повече за Бойко Борисов и страха му от списъка "Магнитски", отколкото за убития Мартин Божанов Снимка: БГНЕС

Уволненият главен прокурор говори повече за Бойко Борисов и страха му от списъка "Магнитски", отколкото за убития Мартин Божанов

Уволненият преди година като главен прокурор Иван Гешев се яви в парламентарната комисия, проучваща групата за влияние на убития Мартин Божанов - Нотариуса. Гешев превърна престоя си в комисията в истински моноспектакъл. Той не хвърли никаква светлина върху групата на Божанов, но използва всяка възможност да обяснява как е щял да арестува Бойко Борисов, но не му стигнало времето, как лидерът на ГЕРБ се страхувал от "Барселонагейт" и да не бъде санкциониран по "Магнитски". Друг лайтмотив на Гешев беше, че в съдебната система има много кръгове на влияние. Той назова различен брой - 10, 86, много повече от 86. Няколко пъти спомена и убития миналия август Алексей Петров, който бил близък с Борисов и с "таткото на Киро, не му знам името", пише вестник СЕГА.

"Такива групи за влияние има е в парламента. На върха на хранителната верига стоите Вие политиците. Сега няма разделение на властите", каза Гешев на депутатите, който в началото на мандата си като главен прокурор не беше привърженик на разделението на властите. "Клановете на влияние започват от Народното събрание. Във Върховния административен съд сигурно има 10 групи за влияние", каза Гешев. И обясни, че там става дума за големи цифри, милиони всеки ден. Бившият главен прокурор говори и за кръгове в при търговските и административните дела.

Още в началото на заседанието Гешев даде да се разбере, че не изпитва никакви симпатии към депутатите и смята, че нямат нито възможности, нито компетентност да разследват групите за влияние в съдебната власт. "Сам срещу политическия боклук", написа той във "Фейсбук", пускайки снимка от парламента, минути преди началото на заседанието.

Гешев първо се обърна към председателя на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) с думите, че той не трябва да води заседанието. Причината - Гешев съдел Минчев за клевета. Бившият главен прокурор обвини Минчев, че се крие зад имунитета си, но пропусна да спомене факта, че всъщност делото му срещу Минчев в Софийския районен съд е прекратено, тъй като Гешев не е платил таксата по него.

После Гешев нахока депутатите, че са съсипали Конституцията и са я направили мръсна дрипа. "Единственият смисъл от днешната седянка е да си направите предизборен пиар и както видях, да се смачкат репутационно определени магистрати. Използваха Ви в ролята на полезните идиоти. Накрая Ви изплюха", продължи Гешев, предричайки, че в следващия парламент ПП-ДБ ще се молят за някоя троха.

"Очаквах Бойко Рашков тука да си говорим за контрабанда, Христо Иванов да си говорим за право, макар че той не разбира от право", продължи Гешев.

Никола Минчев го репликира, че явно той прави политическата си кампания.

Настимир Ананиев (ПП-ДБ) ми припомни, че е имал 4 години да арестува Борисов, както и че е имал достатъчно време да работи по групите за влияние в съдебната власт.

КОЙ НЕ СЕ ЯВИ

Адвокатът Велимир Атанасов, сочен за близък на Нотариуса, е пратил писмо до комисията, че няма да се яви по здравословни причини. И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов също е отказал да се яви. Така стана и в началото на април. Не дойде и бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Нямаше го в залата и друг адвокат, когото депутатите искат да питат за връзки с Нотариуса - Емил Писков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари