Иван Гешев е звънял на подателя на сигнала за “Барселонагейт“

0
Любопитното е, че десетина минути след това Георги Георгиев е получил обаждане и от ръководството на антикорупционната комисия
Любопитното е, че десетина минути след това Георги Георгиев е получил обаждане и от ръководството на антикорупционната комисия Снимка: Фейсбук

Любопитното е, че десетина минути след това Георги Георгиев е получил обаждане и от ръководството на антикорупционната комисия

Няколко часа след като скъса публично оставката си, главният прокурор Иван Гешев е позвънил по телефона на лидера на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който е подател на сигнала за “Барселонагейт“. Това съобщи Георги Георгиев, цитиран от Mediapool.

Лидерът на БОЕЦ казва, че е бил в Съдебната палата в понеделник, за да поиска лично от Гешев обяснения за липсата на резултати по подадените сигнали от сдружението.

Повече от час бяхме пред кабинета на Иван Гешев, за да поискаме обяснение за “Барселонагейт“, както и за сигналите, които сме подавали срещу самия Гешев – за КТБ, Жоси, Пеевски и всичко останало. Предавахме на живо във Фейсбук. След като се прибрах в офиса си, Иван Гешев ми се обади по телефона“, разказва Георгиев, но отказа да коментира съдържанието на разговора.

Пресцентърът на прокуратурата съобщи, че Георги Георгиев първи е потърсил Гешев, а след това двамата дори са се разбрали за среща.

Да, потърсих го лично в Съдебната палата, за да поискам обяснение. После той ми се обади по телефона. Няма никаква уговорка за среща“, обяснява лидерът на БОЕЦ.

По време на пресконференцията в понеделник Иван Гешев каза, че е отказал оферта, направена му от името на Бойко Борисов да става посланик и е разочарован от ДПС. Спомена, че прокурор му е споделил, че трябва да се прекрати делото "Барселонагейт", чиято централна мишена е Бойко Борисов.

Делото за къщата в Барселона започна след публикуване на анонимно видео във Фейсбук, което прави връзка между Бойко Борисов и бившата манекенка Борислава Йовчева, която живееше с детето си в къща в Барселона. Луксозният имот е купен от фирмата на баща ѝ, но парите са дошли от лица, които са свързвани с ГЕРБ. След подаден сигнал от БОЕЦ испанските власти проверяваха пране на пари и изпратиха справка до българската прокуратура. Случаят се мотае вече три години.

Обаждане от КПКОНПИ

Любопитното е, че десетина минути, след като Иван Гешев се е обадил на гражданския активист, Георгиев е получил обаждане от ръководството на антикорупционната комисия. Оттам са го търсили заради неговия сигнал до Върховната касационна прокуратура срещу Иван Гешев.

По-рано Георги Георгиев сигнализира Върховната касационна прокуратура да провери евентуална инсценировка на атентата срещу главния прокурор, както и за данните за незаконен натиск върху разследването.

Любопитен детайл е, че върховната прокуратура е решила бързо да разпредели сигнала за проверка на КПКОНПИ, за която неофициално се говори, че е под влиянието на бившия премиер Бойко Борисов. Това може да означава, че кръгове във ВКП вече са извън контрола на главния прокурор.

Заради тези събития гражданският активист е провел и телефонни разговори с лидери на политически партии, но не пожела да съобщи кои.

На 16 май БОЕЦ публикува отворено писмо до парламентарната група на “Продължаваме промяната – Демократична България“, с което изиска от тях да поискат Бойко Борисов и Делян Пеевски да подадат оставки и да напуснат парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари