Иван Демерджиев: Ще разговаряме с Турция за уплътняване на границата от тяхна страна

0
Ще има наказателни производства срещу полицаи, замесени в каналджийство, обеща вътрешният министър
Ще има наказателни производства срещу полицаи, замесени в каналджийство, обеща вътрешният министър Снимка: БТА

Ще има наказателни производства срещу полицаи, замесени в каналджийство, обеща вътрешният министър

Българската държава ще поиска от съседна Турция да предприеме мерки за уплътняване на границата от тяхна страна, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който заедно с военния министър Димитър Стоянов правят инспекция на българо-турската граница, предаде БНТ.

Днес от 14 ч. предстои среща между заместник-вътрешните министри на България и Турция, както и директори на дирекции. „Изключително много разчитаме на помощта от турска страна да се засили и да се обърне внимание на този проблем по-сериозно и от тях. Разговорите ще бъдат да се уплътни зоната от турска страна, защото там се натрупва огромно количество мигранти и когато се съберат големи групи, възпрепятстват работата на нашите гранични полицаи и военни“, обясни Демерджиев.

Има яснота откъде преминават мигрантите, като по думите на вътрешния министър много се спекулира за пробойните в оградата. „Преодоляването на това съоръжение става за минути със стълби - не си представяйте, че мигрантите минават през определени дупки в защитното съоръжение. Те поставят стълби, най-често по дървета и буквално за минута - две успяват да преодолеят съоръжението“, посочи Демерджиев.

По думите му по-сериозна намеса от Турция би ни помогнала. Южната ни съседка обаче отделяла огромен ресурс да охранява границите си с Афганистан. „Нашата цел е да върнем голяма част от тези сили по нашата граница“, обяви вътрешният министър.

Той е категоричен още, че мерките на българските власти срещу каналджиите вече дават резултат. „Текат вътрешни проверки. Събрали сме данни и от ДАНС, и от нашата Вътрешна сигурност, и от всички служби за случаи, в които имаме съмнения да са замесени наши полицаи. Ще бъдат предприети мерки буквално в следващите дни. Ще има рокади, ще има и лица, по отношение на които ще се предприемат наказателни производства”, каза още вътрешният министър и вицепремиер. „На различно ниво са проверките - до към среден състав ръководен. Основно в регионалните дирекции по места“, допълни той.

Служебният военен министър Димитър Стоянов обясни, че командированите военни по границата са от цялата страна. 

Димитър Стоянов: Над 500 военнослужещи ще подсилят охраната на границата

След последните случаи на незаконно преминаване на границата от бежанци, от военното ведомство изпратиха над 300 служители, както и техника на границата с Турция. Към охраната са включени безпилотни летателни апарати и дронове. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари